Kriminalci na TV - moralno pitanje

RRA će na sledećoj sednici raspravljati o medijskom promovisanju ličnosti sa bogatim kriminalnim dosijeima, koje uzima maha na TV stanicama, kao i u štampi.

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

12:51

Default images

Novinarska udruženja traže reakciju zbog propagiranja kriminala ističući da posebno brine kontekst u kom se osobe kao Kristijan Golubović predstavljaju publici.

"Moralno je ptanje da li se na takav način mogu promovisati ljudi za koje je percepcija u javnosti da su kriminalci", rekao je zamenik predsednika RRA Goran Karadžić za "Blic".

Kako navodi list, RRA ima obavezu da prati program i stara se o tome da se ne propagiraju stvari koje bi štetno mogle da utiču na mlade, a Karadžić napominje da bi televizije koje to čine mogle da budu kažnjene zabranom emitovanja programa do 30 dana.

UNS je u saopštenju istakao da mediji danas takve ličnosti predstavljaju kao model poželjnog ponašanja u društvu.

"UNS ističe da je pravo svakog novinara da razgovara sa ličnostima koje su interesantne javnosti, ali podseća da je suprotno novinarskom kodeksu ljudima pravosnažno osuđenim za krivična dela omogućavati da posredstvom medija satanizuju druge i umesto suda ih proglašavaju kriminalcima. UNS podseća da je, u skladu sa dobrom novinarskom praksom, u ovakvim slučajevima važno podsetiti javnost da je osoba sa kojom se razgovara pravosnažno osuđen", navodi UNS.

NUNS smatra da televizije sa nacionalnom frekvencijom, ali i pojedini pisani mediji, prećutkujući ili olako prelazeći preko činjenica da se radi o osobi koja za sobom ima više teških krivičnih dela i koja je skoro pola života provela u zatvoru, ne samo da dovode u zabludu građane Srbije, već šalju veoma opasne poruke, pre svega, mlađim generacijama.

NUNS je zatražio reakciju i RRA i Saveta za štampu. Nezavisno udruženje novinara Srbije podnelo je danas predstavku Republičkoj radio-difuznoj agenciji (RRA) protiv televizije Pink zbog emitovanja emisije u kojoj je jedan od gostiju bio Kristijan Golubović.

U saopštenju NUNS-a se navodi da je Golubović gostovao u emisiji "Ami Dži šou" i ocenjuje da su njegovim nastupom u toj emisiji prekršene norme koje obavezuju javne emitere, odnosno da je sadržajem emisije povređen opšti interes.

NUNS smatra da je TV Pink prekršila član Zakona o radio-difuziji u kojem se navodi da se Agencija stara da programi koji mogu da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika ne budu dostupni putem radija ili televizije, izuzev kada je vremenom emitovanja ili tehničkim postupkom obezbeđeno da maloletnici, po pravilu, nisu u prilici da ih vide ili slušaju.

"Istim članom Zakona zabranjeno je prikazivanje programa koji teško ugrožavaju fizički, mentalni ili moralni razvoj maloletnika", dodaje se.

Kristijan Golubović (44) osuđen je pred Višim sudom u Beogradu na 14 godina zatvora zbog toga što je u januaru 2010. godine učestvovao u kupoprodaji 150 grama heroina. Pre toga je u više navrata bio u zatvorima u Srbiji, Nemačkoj i Grčkoj.

Osim gostovanja na televiziji Pink, Golubović je u poslednjh nekoliko nedelja gostovao i na televizijama Hepi i B92. Dao je više intervjua za domaće medije, izmedju ostalih i za dnevni list Kurir, u kojem je analizirao i političke dogadaje i kretanja u Srbiji.

Sociolog dr Olivera Pavićević za "Blic" kaže da je cilj promovisanja sadržaja kao što su emisije sa Golubovićem gledanost po svaku cenu, dok profesor kriminolog Dobrivoje Radovanović navodi da pristup medijima dilerima droge treba omogućiti samo ako govore pokajnički i objašnjavaju mladima da ne ulaze u tako nešto.

Samoubistvo morala ili sloboda govora?

Foto: Tanjug, Arhiva
Sociolog Ratko Božović ocenio je danas da je promocija Kristijana Golubovića na televizijama sa nacionalnom frekvencijom samo posledica posrnulog morala u društvu i nastavak prakse iz devedesetih godina, a u kojoj je obezvređen ljudski život i uniženo dostojanstvo ljudi. "Čitava priča o estradi vodila je tome i to nije ništa što se nije moglo očekivati. .. Ovde je izvršeno samoubistvo morala odavno i to je samo deo te priče. U Srbiji sve može", rekao je Božović za Tanjug i dodao da kada se uruši skala vrednosti u društvu, javlja se "ovakav košmar na svim nivoima".

"To su elementi tog stravičnog cunamija koji nas je zahvatio i to na potpuno najgori način. Populizam je prešao u estradu, estrada je ovo što vidimo, a kultura je na margini - nepostojeća i bezvredna, zapostavljena i ostavljena propadanju", rekao je Božović. Kako kaže, ovde je "tamna strana života dobila predominaciju nad onim što je prihvatljivo i vredno pažnje". "Mi smo oni što su zakasnili da idu civilnom stazom i mi smo oni koji su obnevideli u javnom polju", poručio je Božović.

Direktor Jukoma Milan Antonijević s druge strane poručuje da se nikome ne može braniti sloboda izražavanja te da se u ovom slučaju može samo postaviti pitanje uređivačke politike, odnosno pitanje šta su pojedini mediji nastupom Golubovića želeli da poruče. Za Antonijevića je, međutim, veći problem promovisanje nasilja u medijima, na koje RRA, kako navodi, često ne reaguje, dok je u konkretnom slučaju, dodaje, Golubović u televizijskoj emisiji promovisao svoju umetnost, a ne nasilje i krivična dela.

"To nije obrazovni program, takva televizija svesno zna kakvu poruku želi da pošalje svojim gledaocima i sa time veoma teško možete polemisati... Mislim da ima mnogo drastičnijih primera i kada se promoviše nasilje i kada na kraju neke emisije mladi mogu da požele da vrše neka krivična dela", rekao je Antonijević. On smatra da treba podsticati RRA da reaguje u drugim slučajevima kada se direktno poziva na nasilje i kada se, dodaje, "direktno pojedine emisije koriste za proganjanje drugih ljudi". "Ovde je ipak samo loša poruka koja se šalje, ali ne takva da nekoga može naterati da vrši krivična dela ili da mladi mogu da dobiju pogrešne uzore", istakao je Antonijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: