Stigli srpski studenti iz Ukrajine

Grupa srpskih studenata koji studiraju u Lugansku u Ukrajini, njih oko 30, stigla je u Beograd.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

23:53

Default images

U Lugansku na Akademiji kulture i umetnosti studira ukupno 47 srpskih studenata, u prvoj grupi doputovalo je njih 34, dok bi preostalih pet koji su zakasnili na voz iz Kijeva trebalo da krenu u 11 ujutro za Beograd. Na Železničkoj stanici, studente su dočekali porodice i prijatelji.

Student druge godine odseka klavir Bojan Vasić kaže da se nije plašio.

“U suštini mi nismo imali nikakvih problema, tamo postoji ta jedna zgrada u gradu u kom smo mi bili - u Lugansku - koja je zauzeta i oko nje su barikade, ali mi nismo imali nikakvog dodira sa tim i bilo kakvih problema. Ambasada naša u Kijevu je bila sa nama u kontaktu i pomogli su nam u organizaciji povratka“, kaže on.

Vasić je istakao da su im profesori izašli u susret te da su završili godinu ranije. On je izrazio nadu i da će se situacija smiriti i da će moći naredne godine da se vrati u Ukrajnu i nastavi studiranje.

Student prve godne na odseku za klavir Nikola Simović iz Čačka kaže da je u Lugansku bilo sve u redu i da su studenti bili bezbedni.

''Šetali smo ujutru, uveče, preko dana. Sve je bilo normalno, jedino su barikade unosile malo napetost. U principu sve je bilo u redu. Kod nas u domu bilo je obezbeđenje'', rekao je Simović dodajući da oko 50 studenata iz Srbije studira u Lugansku.

Prema njegovim rečima,u Lugansku su ostali studenti četvrte godine koji moraju da daju državni ispit po zakonu.

''Njih ne mogu da puste dok ne završe poslednji ispetit, a onda će se i oni vratiti'', rekao je Simović čija je sestra takođe student prve godine u Lugansku.

Simović je istakao i da su ih predstavnici ambasade posećivali i da su obezbedili prevoz do železničke stanice u Lugansku, a zatim i prevoz od železničke stanice do aerodroma u Kijevu.

Prema njegovim rečima, tri minibusa iz Budimpešte do Beograda, kojim su studenti došli, organizovao je njihov kolega sa roditeljima.

Osam studenata završne godine ostaje u Lugansku, a Ambasada, u kontaktu sa Rektoratom, nastoji da obezbedi uslove da oni što pre završe školovanje, kako bi se vratili sa diplomama ove prestižne Akademije.

Samo stotinak metara od studentskog doma svakodnevno su se održavali skupovi proruskih demonstranata, a zgradu su štitili naoružani vojnici. Kažu da se nisu plašili, ali da su pre sedam dana obavešteni da moraju da napuste Ukrajnu do 23. aprila zato što je stanje kritično.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: