"Sud za OVK - korak bliže istini"

Odluka kosovske skupštine o osnivanju posebnog tribunala za zločine opisane u izveštaju Dika Martija predstavlja korak bliže istini, rekao za Tanjug Žoao Suza.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

20:14

Default images

"Sada smo korak bliže da jednom za svagda razrešimo tu stvar”, rekao je portparol šefa Specijalnog istražnog tima Klinta Vilijamsona, komentarišući usvajanje zakona kojim se uspostavlja poseban sud za zločine protiv civilnog stanovništva koje su pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova vršili tokom 1999. i 2000. godine.

Prema izveštaju specijalnog izaslanika Saveta Evrope Dilka Martija, ovi zločcini obuhvataju kidnapovanja, mucenja i ubistva Srba, Roma i “nelojalnih” Albanaca, uključujući i prodaju njihovih organa na ilegalnom tržištu.

Podvlačimo da smo rešeni da sprovedemo nepristrasnu i nezavisnu istragu koja će otkriti celu istinu o navodima iz izveštaja, bez obzira kuda nas dokazi odveli”, izjavio je portparol medjunarodnog tima koji radi pod okriljem Euleksa i koji bi uskoro trebalo da podigne prve optužnice.

Očekuje se da će tim optužnicama biti obuhvaćeni nekadašnji visoki oficiri OVK, uključujući osobe bliske kosovskom premijeru Hašimu Tačiju.

Kosovski parlament je posle žestoke debate danas usvojio zakon o formiranju suda sa 89 glasova za, 22 protiv i dva uzdržana.

Iako formalno uklopljen u kosovski pravni sistem, ovaj sud će biti smešten van teritorije Kosova, a činiće ga medjunarodne sudije i tužioci.

Osnivanje suda su ranije danas pozdravili i poslanici Skupštine Srbije i američki Stejt Department.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: