Katalonski referendum neobavezujuć

Predsednik španskog regiona Katalonije Artur Mas izjavio je da će sazvati neobavezujuće izjašnjavanje o nezavisnosti tog regiona u novembru.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

19:58

Default images

On kaže da se za taj potez odlučio kako bi omogućio Kataloncima da barem izraze svoje mišljenje o tome, nakon što je zvaničan Madrid zabranio referendum.

Španski parlament je nedavno većinom glasova odbacio zahtev Katalonije da održi referendum o nezavisnosti, uz obrazloženje da je on neustavan, podseća AFP.

"Održaće se izjašnjavanje i to u pravnom okviru. Centralna vlada možda pokuša da ga poništi. Ali to ne zavisi od mene", rekao je Mas novinarima u Barseloni.

Prema njegovim rečima, ustav dozvoljava neobavezujuće izjašnjavanje, prenosi Rojters.

"U najmanju ruku trebalo bi da dozvole katalonskom narodu da izrazi svoje mišljenje na demokratski način, u skladu sa zakonom Katalonije, i mi tražimo da vlada ne pokušava da blokira taj proces kako bismo saznali mišljenje Katalonaca", rekao je on.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da oko polovina ljudi u Kataloniji podržava nezavisnost od Španije, dok 80 odsto njih želi pravo da se izjasni o tome, dodao je Mas.

Katalonija ima 7,5 miliona stanovnika, u bruto domaćem proizvodu Španije učestvuje sa jednom petinom, a u španskom izvozu ima još veći udeo, zbog čega su Katalonci nezadovoljni redistribucijom prihoda od poreza ka drugim regionima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: