U Poljsku stiglo 150 vojnika SAD

Na aerodrom u Švidvinju na zapadu Poljske danas je sletelo 150 američkih padobranaca na neograničeno duge vežbe.

Izvor: Beta

Sreda, 23.04.2014.

18:59

Default images

Poljski premijer Donald Tusk saopštio je da u slučaju potrebe broj američkih vojnika može da se poveća do jedne brigade.

Američki vojnici stigli su u sklopu dogovora saveznika u NATO, Poljske i SAD, da se ojačaju Poljska i baltičke zemlje članice te alijanse, zbog krize u Ukrajini i zategnutih odnosa sa Rusijom.

"Ta jedinica koja će vežbati sa našim vojnicima na poligonu u Dravsku u svakom trenutku u zavisnosti od potreba može da se poveća do nivoa brigade", kazao je uoči dolaska američkih vojnika premijer Tusk.

Poljski premijer istakao je da je sasvim razumljivo da suočena sa tenzijama na istoku kontinenta Poljska želi da ima opipljive i jače garancije bezbednosti.

"Reč je o mirnom trendu, zato što nema razloga za histeriju, da NATO i američki vojnici pojačaju svoje prisustvo u Poljskoj tako da je ne tretiraju kao saveznika nižeg reda. Neki u Evropi hteli bi da razumeju naš status da smo članica NATO ali ne baš do kraja", kazao je danas u Varšavi premijer Tusk.

Američke vojnike je u Švidvinju dočekao ministar odbrane Poljske Tomaš Šemonjak i predstavnici Generalštaba Armije Poljske.

“Svedoci smo novine u saradnji armija SAD i Poljske. Vazduhoplovstvu se pridruzuju kopnene snage koji će vežbati zajedno sa poljskim kolegama", kazao je na svečanom dočeku general Leh Majevski.

"U svetu punom pretnji Poljskoj su potrebni jaki saveznici kao što su SAD i NATO", rekao je na dočeku američkih padobranaca poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: