Rusija sprema odgovor Crnoj Gori?

Moskva sprema odgovor na odluku Crne Gore da podrži sankcije Evropske unije prema Rusiji, pišu ruski mediji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

18:03

Default images

Povodom odluke Crne Gore da se pridruži sankcijama protiv Rusije, ruski mediji pišu da Moskva razmatra odgovor, imajući u vidu da značajan deo BDP-a Crne Gore čine ruske investicije i potrošnja ruskih turista koji čine trećinu svih inostranih gostiju.

Taj odgovor bi, kako se navodi, mogao da uključi ukidanje bezviznog režima i trgovinskih olakšica.

Uprkos viševekovnom prijateljstvu sa ruskim narodom i većinskom protivljenju građana Crne Gore stupanju u NATO, rukovodstvo u Podgorici pridružilo se sankcijama SAD i EU protiv Moskve, istakavši visoko kandidaturu za članstvo u Severnoatlantskoj vojnoj alijansi, naveo je moskovski vladin dnevni list "Rosiskaja gazeta",

Prema pisanju ovog lista, Rusi su tajno istisnuti iz svih sfera života u Crnoj Gori, iako su u poslednjih nekoliko godina ruski građani uložili u nju oko dve milijarde evra i tako joj pomogli da postane poželjna za investitore.

“Đukanovićeva vlada marljivo 'čisti' zemlju od ruskog uticaja. Kada je ruskom menadžmentu u Nikšiću zaprećeno fizičkim nasiljem, policija odbila da odgovori na pretnje“, tvrdi moskovski list.

U tekstu je navedeno da je kompanija koja je uložila više desetina miliona evra u modernizaciju železare u Nikšiću bila prinuđena da hitno napusti Crnu Goru, dok je vlada prodala preduzeće engleskom kupcu.

Prošlog leta vlasti su konfiskovale i potom oglasile prodaju Kombinata aluminijuma u Podgorici čiji je vlasnik bio Oleg Deripaska, istaknuto je u tekstu.

“Crnogorski političari imaju kratko pamćenje“, izjavio je ruski ambasador u Podgorici Andrej Nesterenko, navodeći da su 2005. godine crnogorski zvaničnici bukvalno molili Ruse da podrže investicije u Crnoj Gori, govoreći da su Rusi braća, a da ih sada izbacuju.

U tekstu se tvrdi da policija ne istražuje sve češće slučajeve pljačkanja ruskih kuća, dok su Rusi masovno postali žrtve u prevarama u poslu sa nekretninama.

Eventualno ukidanje bezviznog režima Rusije sa Crnom Gorom moglo bi značajno da utiče na obim turizma, a promena uslova uvoza vina iz Crne Gore u Rusiju takođe bi imala značajne posledice po crnogorsku privredu, budući da 90 odsto izvoza ide u Rusiju.

Prema rečima spoljnopolitičkog eksperta Maksima Kiseljeva i autora izveštaja “Crna Gora, cena evropskih integracija“, većina stanovništva Crne Gore orijentisana je “proruski“, a politika premijera Mila Đukanovića izaziva sve veće nezadovoljstvo naroda.

On je zaključio da “Rusija mora da brani svoje interese i imovinu svojih građana na Balkanu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: