Moskva: Demokratija pod navodnicima

Zvanična Moskva saopštila je da insistira na hitnoj deeskalaciji situacije na jugoistoku Ukrajine i povlačenju jedinica ukrajinske vojske.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

17:06

Default images

Ministarstvo je ocenilo i da su "potpuno pogrešne" interpretacije Kijeva i SAD odredbi iz Ženevske izjave posle susreta šefova diplomatije SAD, Rusije, EU i Ukrajine 17. aprila.

"U navedenom dokumentu sadržana je odredba da sve nelegalne oružane formacije treba da budu razoružane. Medjutim, umesto donošenja efikasnih mera za ispunjavanje tog dogovora, u Kijevu i Vašingtonu, kao i u nekim evropskim glavnim gradovima, i dalje se tvrdi da treba da 'predaju oružje' samo ukrajinski gradjani koji štite svoja prava na jugoistoku Ukrajine", navedeno je u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

"Pritom se zatvaraju oči na nastavljene provokacije ekstremista desničara radikala, između ostalog Desnog sektora, kako u Kijevu, tako i u različitim gradovima na jugu i istoku zemlje, koje su već izazvele ljudske žrtve u noći na 20. april", ističe se u saopštenju.

Navodeći da "nastavlja da veruje u ozbiljnost zapadnih partnera kada izjavljuju da teže da doprinesu mirnom rešavanju političke krize", Rusija konstatuje, međutim, da "činjenice svedoče o suprotnom".

"U odredbi Izjave od 17. aprila ove godine govori se o neophodnosti oslobađanja svih - naglašavamo svih nelegalno zauzetih zgrada, ulica i trgova", ističe se u saopštenju i dodaje da je u jednoj od novijih izjava pomoćnik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland "čak izjavila da 'demonstranti u Kijevu imaju pravo na mitinge na Majdanu', jer na to imaju - nejasno je čiju, licencu, a demonstranti na jugoistoku Ukrajine takvo pravo, navodno, nemaju".

"To je demokratija pod navodnicima", konstatuje ruski MIP.

Zvanična Moskva smatra još apsurdnijom izjavu ukrajinskog oligarha "kojeg je Kijev imenovao" za gubernatora Dnjepropetrovske oblasti Igora Kolomojskog da je spreman da plati nagradu za hvatanje i predaju osoba koje nisu po volji "aktuelnim kijevskim vlastima".

U saopštenju se, takođe, podseća da su u februaru ove godine lideri tadašnje ukrajinske opozicije po povratku iz Evrope pozivali na formiranje o naoružavanje odreda samoodbrane na Majdanu (Trgu nezavisnosti u Kijevu).

"Sada postaje očigledna i druga zakonomernost. Dan nakon posete direktora Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džona Brenana Kijevu, 13. aprila, 'v.d. predsednika Ukrajine' Aleksandar Turčinov saopštio je da je Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine odlučio da u jugoistočnim oblastima počne 'opsežnu antiterorističku operaciju uz priključenje Oružanih snaga", navodi ruski MIP.

Ističući da je Moskva očekivala da će američki potpredsednik Džozef Bajden tokom posete Kijevu 21. i 22. aprila uticati na težnje kijevskih vlasti, u saopštenju se dodaje da je, međutim, odmah posle njegovog odlaska u Kijevu proglašeno obnavljanje "antiterorističke operacije" u istočnim oblastima Ukrajine.

Rusija u saopštenju ističe da i dalje insistira na početku stvarnog unutarukrajinskog dijaloga koji će obuhvatiti sve regione i političke organizacije zemlje i da "nastavlja da čeka ispunjenje obećanja Kijeva, koji je odgovoran za uspostavljanje dijaloga sa regionima Ukrajine, uključujući jugoistočne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: