Inspekcija: Diplome DIF-a nevažeće

Prosvetna inspekcija naložila beogradskom Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja da oglasi nevažećim diplome od 2001. do 2005. na Višoj trenerskoj školi.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.04.2014.

16:51

Default images

Izveštaj sa nalazima inspekcije poslat je danas fakultetu i Senatu Univerziteta u Beogradu, rekao je Tanjugu načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić i naveo da fakultet ima rok od 30 dana da te "isprave" oglasi nevažećim.

Za sada je neizvesno da li će i u kojoj meri biti oštećeni studenti koji su dovedeni u zabludu da stiču diplomu šestog stepena. Većina njih se na osnovu te diplome zaposlila ili nastavila školovanje na akreditovanim ustanovama.

Tadašnju Višu školu upisalo je više od 2.000 studenata, a diplomaralo je njih 580.

Inicijator kontrole rada popularnog DIF-a, docent dr Branko Gardašević Tanjugu je rekao da fakultet svim kandidatima (njih 580) u roku od 60 dana, umesto diplome, treba da izda uverenja.

Takođe, Senat Univerziteta u Beogradu u roku od osam dana treba da "utvrdi validnost upisa kandidata" sa tadašnje Više škole na druge (akreditovane) studijske programe.

Inspekcija je utvrdila i da, kako je rekao Gardašević, fakultet (odnosno njegova organizaciona jedinica Kadrovski centar) nije bio ovlašćen da organizuje više obrazovanje, pa su samim tim i indeksi sporni kao javne isprave.

Gardašević je na konferenciji za novinare 9. aprila ukazao na ovaj problem i naveo da je "klupko počelo da se odmotava" u leto 2012. godine, kada su počeli da stižu zahtevi studenata da im fakultet izda uverenje o šestom stepenu.

Gardašević je, kako je tada rekao, u pokušaju da upravi fakulteta ukaže na problem, dobio otkaz, iako ima status uzbunjivača u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prema njegovim rečima, izdato je više od 2.000 indeksa, za šta je fakultet "prihodovao" oko 1,4 miliona evra samo od školarina.

Godine 2001. upisano je 300 studenata i svake sledeće se broj povećavao, da bi 2005. bilo upisano čak 750 akademaca, koji su verovali da upisuju Višu školu.

U diplomama piše da su stekli šesti stepen obrazovanja i zvanje "viši trener" ili "sportski novinar i viši trener košarke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: