Stižu naši studenti iz Ukrajine

Grupa naših studenata, koji studiraju u Ukrajini, krenuli su iz Kijeva avionom ka Budimpešti, odakle bi večeras trebalo da stignu u Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

11:55

Default images

Prva grupa srpskih studenata iz Ukrajine krenula je jutros oko 11 sati vozom iz Kijeva i očekuje se da će stići u Srbiju za oko 35 sati, dok je druga grupa krenula avionom za Budimpeštu, odakle bi večeras trebalo da stigne u Srbiju, rečeno je Tanjugu u ambasadi Srbije u Kijevu.

Preostalih pet studenata Akademije kulture i umetnosti u Lugansku, koji su jutros zakasnili na voz, trebalo bi da krenu sutra u 11 sati za Beograd, navedeno je iz ambasade.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je prethodno da je prva grupa srpskih studenata krenula sinoć iz Luganska vozom ka Kijevu, u pranji dvoje diplomata ambasade Srbije u Ukrajini.

Sa drugom grupom srpskih studenata iz Luganska, čija se školska godina završava sredinom maja, Ambasada u Kijevu nastavlja da održava kontakt i biće im pružena sva neophodna pomoć kako bi se, po okončanju obaveza na fakultetu, bezbedno vratili u Srbiju, zaključuje se u saopštenju.

Čačanin Milovan Simović, otac Isidore i Nikole koji studiraju klavir na univerzitetu "Taras Ševčenko" u ukrajinskom gradu Lugansk, izjavio je ranije da se njegova deca vraćaju iz ovog grada zbog moguće eskalacije sukoba. Prema njegovim rečima, pored njegove dece, još 37 studenata poleteće u 15 sati iz Kijeva za Budimpeštu, odakle će mini autobusima biti prevezeni u Srbiju.

"Trebalo je da imaju nastavu do polovine maja, ali zbog novonastale situacije i moguće eskalacije sukoba procedura je ubrzana, pa je Dekanat doneo odluku da juče polažu posledne ispite", rekao je Simović Tanjugu, navodeći da se to odnosi na sve studente iz stranih zemalja.

Simović je istakao da se svakodnevno više puta čuo sa decom, koja su mu rekla da nisu imala nikakvih problema, uprkos tome što su bila smeštena nedaleko od barikada.

U Lugansku studira ukupno 47 srpskih studenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: