Usvojen zakon o sudu za OVK

Kosovska skupština usvojila je danas zakone o produženju mandata Euleksa i osnivanju specijalnog suda za istragu ratnih zločina OVK

Izvor: Beta

Sreda, 23.04.2014.

00:30

Default images

Za ove zakone glasalo je 89 poslanika, 22 su bila protiv, a dva poslanika su bila uzdržana.

Usvojenim zakonom misija Euleksa na Kosovu produžena je do juna 2016. sa izuzetkom specijalne istražne radne grupe. U kosovskoj skupštini u toku je rasprava o predlogu alternativne rezolucije Pokreta "Samoopredeljenje".

Iako nije bila predviđena debata, predsednik kosovskog parlamenta Jakup Krasnići dozvolio je da se raspravlja o ratifikaciji međunarodnog sporazuma o Euleksu i o amandmanima vezanim za mandat misije Evropske unije, što je povezano sa formiranjem specijalnog suda za ratne zločine.

Za govornicom su se smenjivali šefovi parlamentarnih grupa Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Demokratske partije Kosova, Alijanse za novo Kosovo, Srpske liberalne stranke i Grupe 6 plus, koju čine manjine u kosovskoj skupštini.

Protiv usvajanja zakona o produženju mandata Euleksa i osnivanju Specijalnog suda glasali su poslanici opozicionog Samoopredeljenja, ali i pojedini poslanici drugih partija, vladajuće Demokratske partije i opozicione Alijanse za budućnost Kosova.

Prištinski mediji su preneli da su iz redova DPK protiv zakona bili Fadilj Demaku, Lumnije Morina, Ganimete Musljiu, Hidajet Hiseni i Nait Hasani.

I poslanici Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj, Ahmet Isufi i Time Kadrijaj su glasali protiv usvajanja zakona.

Protiv zakona je glasao i nezavisni poslanik Emin Gerbeši.

Svi poslanici DSK koji su bili na sednici su glasali za zakon, što su uradili i svi poslanhici manjinskih zajednica.

Miletić: Srpski poslanici za Euleks i specijalni sud

Zamenik predsednika Skupštine Kosova Petar Miletić rekao je da su srpski poslanici na današnjem zasedanju kosovskog parlamenta jedinstveno podržali odluke o produžetku mandata Euleksa i osnivanju specijalnog suda za zločine pripadnika OVK.

Na sednici je u celosti izglasan medjunarodni sporazum EU i Kosova kojim se odobrava da se formira specijalni sud za ratne zločine.

Od 114 prisutnih poslanika, za osnivanje tog suda glasalo je njih 89, 22 su bila protiv, a dva poslanika su bila uzdržana.

Miletić je za agenciju Beta rekao da je parlament u Prištini razmatrao i zakon o produžetku mandata misije Euleks na Kosovu.

"U prvom čitanju taj zakon je izglasan u načelu a tokom popodnevnog dela sednice očekuje nas i drugo čitanje zakona o produžetku mandata Euleksa. U medjuvremenu će o njemu raspravljati i odbor za zakonodavstvo skupstine Kosova", rekao je Miletić.

SAD pozdravljau osnivanje suda i novi mandat Euleksa

Ambasada SAD na Kosovu je danas pozdravila usvajanje zakona kojim se obezbeđuje produženje mandata Euleksa i osnivanje specijalnog suda za ratne zločine pripadnika OVK.

Ambasada SAD je u saopštenju ocenila da današnje glasanje u Skupštini Kosova predstavlja najvažniji korak ka osnivanju kosovskog suda koji će biti u stanju da na kredibilan način razreši ozbiljne navode iz izveštaja Saveta Evrope iz 2010. godine.

"Ovaj sud je od suštinske važnosti u oslobađanju od krivice nevinih, dokazivanju posvećenosti Kosova vladavini prava i konačnom razrešenju ovih uznemirujućih navoda. Upućujemo pohvale onim poslanicima koji su, glasajući u korist ove odluke, potvrdili svoju
posvećenost osnivanju suda na osnovu kosovskog zakona, a koji će se striktno fokusirati na pojedince i pojedinačne slučajeve", navodi se
u saopštenju.

Takođe se ističe da je današnjim glasanjem otvoren put za proces koji će međunarodna zajednica smatrati kredibilnim i koji će pomoći da se to teško poglavlje u istoriji Kosova zatvori.

"Sjedinjene Države ostaju posvećene pružanju podrške Kosovu u naporima ka ispunjenju ovog suštinskog zadatka", navodi se u saopštenju Ambasade SAD u Prištini nakon što je Skupština Kosova usvojila odluku o produžetku mandata Euleksa i osnovanju specijalnog suda za zločine OVK.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: