Ukrajina: Uskrs na barikadama

Proruske snage na istoku Ukrajine dočekuju Uskrs na barikadama i poručuju da će nastaviti sa okupacijom vladinih zgrada dok vlast u Kijevu ne bude raspuštena.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.04.2014.

23:09

Default images

Proruske snage dočekuju Uskrs na barikadama, ispred vladinih kancelarija koje su zauzeli u nekoliko gradova, uprkos međunarodnom sporazumu o razoružanju i oslobađanju tih objekata, piše AP.

Denis Pušilin, kopredsedavajući samoproglašene "Narodne republike Donjeck", koja traži jačanje moći regiona i bliže veze s Rusijom, poručuje da će pobunjenici nastaviti okupaciju vladinih kancelarija dok ne bude raspuštena prozapadna vlada u Kijevu.

"Otići ćemo samo kad ode i kijevska hunta. Prvo Kijev, onda Donjeck", kaže on za AP.

U blizini, u crvenom šatoru, ukrašenom crvenom sovjetskom zastavom sa srpom i čekićem, penzionerka Ksenija Šulejko (65) nudi kolače sa suvim voćem, koji se tradicionalno serviraju na Vaskrs.

Šulejkova kaže da se nada da će Rusija, koja je prošlog meseca anektirala Krim, zadržati uticaj u regionu Donjecka, u blizini granice s Rusijom, poznatom kao Donbas: "Verujemo u Rusiju. Pomogla je Krimu, pomoći će i Donbasu. Bog će pomoći onima koji veruju, a mi verujemo."

Posle razgovora sa izveštačima AP-a, Šulejko se pridružila grupi demonstranata koji pevaju patriotske pesme iz sovjetske ere. Nije mogla da zadrži suze.

Pripreme za Uskrs dešavaju se samo dva dana pošto su najviše diplomate Ukrajine, Rusije, SAD i EU objavile zajedničku izjavu u kojoj pozivaju na čitav niz akcija koje uključuju razoružanje militantnih grupa i oslobađanje javnih zgrada koje su zauzeli pobunjenici.

Dogovoreni uslovi brzo su postali "vruća tema" pošto su proruske naoružane grupe, koje su zauzele i policijske stanice kao i druge vladine zgrade na istoku Ukrajine, poručile da se neće povući dok aktuelna vlada u Kijevu ne podnese ostavku.

Istovremeno, Pušilin je ruskoj agenciji RIA Novosti rekao da bi njegova grupa mogla da učestvuje na širokom nacionalnom okruglom stolu o smirivanju krize, koji je predložila Julija Timošenko, bivša premijerka i kandidatkinja na predsedničkim izborima 25. maja.

Pobunjenici kažu da je cilj vlade u Kijevu - koja je preuzela vlast posle svrgavanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča u februaru, posle višemesečnih protesta - da stavi van zakona građane koji govore ruski jezik, navodi AP, podsećajući da istočna Ukrajina, koja je bila Janukovičevo glavno uporište, ima značajnu populaciju koja govori ruski.

Nova vlada insistira na svojoj legitimnosti i nema nameru da podnese ostavku, pošto je formirana nakon što je Janukovič napustio Ukrajinu i ima podršku nekih članova njegove stranke. Dok Rusija nastavlja da kritikuje novu vladu, ipak se uključila u direktne pregovore s Kijevom, primećuje AP. Nova vlast tvrdi da radi na ustavnim reformama, koje će dati istočnim regionima veća prava u samoupravi.

Ukrajinska kriza prouzrokovala je najozbiljnije tenzije između Istoka i Zapada od Hladnog rata. Vašington i EU uveli su sankcije Rusiji pošto je anektirala Krim prošlog meseca, posle referenduma kojim je masovno podržana secesija poluostrva. Rusija je razmestila trupe u regionima koji se graniče s Ukrajinom i kritičari kažu da Moskva ohrabruje nemire na istoku Ukrajine, tražeći izgovor za vojni upad.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izrazio je strahovanje da ruski predsednik Vladimir Putin teži da obnovi nekadašnju geopolitičku i teritorijalnu moć Moskve.

"Predsednik Putin sanja da obnovi Sovjetski Savez. I svakog dana, ide dalje i dalje. I Bog zna gde je konačno odredište", rekao je Jacenjuk za NBC, u intervjuu koji će u celosti biti emitovan u nedelju.
Proruski aktivisti u Donjecku (Foto: Beta/AP)
Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da se zamenik ministra Grigorij Karasin danas sastao sa Olegom Carevom, proruskim kandidatom na ukrajinskim predsedničkim izborima. Kako je saopšteno, ruska strana je naglasila da bi pitanja rešavanja unutrašnje političke krize trebalo da rešavaju sami Ukrajinci u bliskom kontaktu sa specijalnom pomatračkom misijom OEBS-a, a Rusija je spremna da u ovome pruži najširu podršku.

AP primećuje da se u saopštenju ne precizira o kakvoj je podršci reč i podseća da Rusija negira tvrdnje da njeni agenti u istočnoj Ukrajini organizuju ili ohrabruju pobunjenike.

Uz isticanje odgovornosti Ukrajine, ističu da bi prvi korak trebalo da bude razoružanje članova ultranacionalističkog Desnog sektora, čiji aktivisti drže nekoliko zgrada u centru Kijeva, koje su pretvorili u improvizovane kancelarije.

AP dodaje da su aktivisti Desnog sektora bili ključni element tromesečnih protesta, koji su prethodili padu Janukoviča.

Rusija razmatra više scenarija kada je reč o događajima u Ukrajini, rekao je ranije danas Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: