"Rusija razmatra više scenarija"

Rusija razmatra više scenarija kada je reč o događajima u Ukrajini, rekao je danas Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.04.2014.

20:33

Default images

Peskov je istakao da "nijedna zemlja ne može da ostane ravnodušna ako se rat odvija u blizini njene granice".

"Rusija, kao i svaka ozbiljna zemlja, ima više scenarija za događaje", rekao je Peskov televiziji TVC u emisiji "Pravo znat", koja bi trebalo da u celosti bude emitovana kasnije danas, javio je Itar - tass.

Peskov je najavio i da će povodom događaja u Ukrajini "biti preduzete neophodne mere".

On je upozorio NATO da će njegovo dalje proširenje i još jedan korak bliže granicama Rusije povući za sobom prekrajanje celokupne evropske strukture bezbednosti.

Govoreći o mogućem prijemu Ukrajine u NATO, Peskov je izrazio nadu da vojno-politička budućnost te zemlje neće predviđati takvo članstvo, prenele su ruske agencije.

"Ukrajina nije članica NATO i vojno-politička budućnost te zemlje zasad, nadamo se, neće predviđati takvo članstvo. Zato što će još jedan korak NATO ka ruskim granicama, približavanje ruskim granicama, povući za sobom prekrajanje celokupne evropske strukture bezbednosti. To će predstavljati ozbiljnu pretnju za nas", rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, uprkos svim programima saradnje, razvoja i partnerstva NATO ne može prestati da bude vojna organizacija.

"Automatom se ne mogu pisati knjige. To je oružje", naveo je Peskov

On je dodao da će Rusija biti prinuđena da preduzme mere za osiguranje svoje bezbednosti.

"Ali hajde da računamo da će se glas ljudi na istoku zemlje (Ukrajine) čuti. I da će naše evropske i prekookenaske kolege razumeti da taj glas nije po diktatu Moskve", zaključio je on.

On je istovremeno istakao da Rusija ne preduzima nikakve korake koji bi ukazali da ima planove da izvrši agresiju.

"Pravo (da se pošalju trupe) predsedniku Rusije je dato. Rusija ne radi ništa što bi govorilo o nekm planovima o invaziji", rekao je Peskov.
Kako je dodao, prisustvo trupa kod granice nije neka vanredna mera.

"Rusija je slobodna da drži svoje trupe u bilo kojoj tački naše zemlje. I nikakve posebne koncentacije trupa tamo nema", naglasio je Peskov.

Prema njegovim rečima, više puta je istaknuto da je "Rusija više od drugih zainteresovana za stabilnu, prosperitetnu, slobodnu Ukrajinu u kojoj će biti poštovani i garantovani interesi svih nacionalnosti".

"Zato će Rusija biti poslednja zemlja koja će na bilo kog izvršiti invaziju", poručio je Peskov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: