Vojna postrojenja Japana uz Tajvan

Japanske vlasti su danas počele izgradnju vojne radarske stanice na Jonaguniju, nadomak Tajvana, ostrvu koje je geografski bliže Kini nego Japanu.

Izvor: Beta

Subota, 19.04.2014.

17:10

Default images

Ministar odbrane Icunori Onodera, koji je danas postavio kamen temeljac, izjavio je da će pored te stanice biti izgrađena i druga vojna postrojenja na tom ostrvu.

Radar na Jonaguni u Istočnom kineskom moru biće samo 150 kilometara od ostrva Senkaku, oko čijeg suvereniteta se spore Japan i Kina. Na sporna ostrva koje Tokio naziva Senkaku, a Peking Diaoju, pravo polažu Japan, Kina i Tajvan.

Kina redovno šalje brodove do tih ostrva. U istu oblast plove i brodovi japanske obalske straže što povećava opasnost izbijanja oružanog incidenta.

Japan je u decembru povećao svoj vojni budžet za pet odsto u narednih pet godina, da bi kupio opremu za odbranu ostrvskih oblasti, što je Kina ocenila kao potez usmeren protiv nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: