Francuska: Kvar u nuklearki

Najstarija francuska nuklearna centrala u Fesenhajmu na severoistoku zemlje od sinoć ne radi zbog kvara na dva reaktora.

Izvor: Beta

Subota, 19.04.2014.

14:11

Default images

"Reaktor broj 2 sinoć se u 10.40 časova automatski isključio, jer nije blagovremeno zatvoren ventil koji reguliše snabdevanje pare na turbini agregata", navodi se u saopštenju francuske elektrodistribucije.

Dodaje se da taj kvar, koji će biti brzo uklonjen, neće ugroziti bezbedosna postrojenja centrale i da nije opasan za okolinu.

Kvar se dogodio pošto je 9. aprila ustanovljen kvar na drugom reaktoru.

Aktivisti medjunarodne organizacije Gripins nedavno su ušli u krug te nuklearne centrale na samoj granici s Nemačkom.

Aktivisti su pozvali upravu centrale i vlasti da otklone pretnju koju predstavljaju zastarele nuklearne centrale u Evropi, u poruci na engleskom "Stop risking Europe" (Dosta izlaganju Evrope riziku).

Centrala u Fesenhajmu je nastarija nuklearna elektrana u Francuskoj. Radi od 1977. i ima dva reaktora pojedinačne snage 900 megavata.

Ta nuklearna elektrana je jedina od 19 francuskih centrala čije je zatvaranje najavio predsednik Fransoa Oland za kraj 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: