Nastavljena potraga na Mt Everestu

Spasioci su danas nastavili potragu za telima žrtava lavine na Mont Everestu, pošto su nepalske vlasti saopštile da više nema nade da bi iko mogao biti živ.

Izvor: Tanjug

Subota, 19.04.2014.

09:40

Default images

U lavini je juče stradalo najmanje 12 nepalskih vodiča, a četiri šerpasa se još vode kao nestali. Ovo je najteža nesreća koja se ikada dogodila na najvišoj planini na svetu.

Žrtve su bile u velikoj grupi šerpasa koji su napustili kamp pre zore sa šatorima, hranom i užadima kako bi pripremili kampove za strane klijente uoči glavne planinarske sezone koja počinje ovog meseca.

Zvaničnik nepalskog ministarstva turzima Dipendra Paudel je izjavio da spasilačke ekipe pokušavaju da pronadju tela zatrpana ispod snega.

"Nema nikakve mogućnosti da četvorica nestalih budu pronadjeni živi. Oni su pod snegom već više od 24 sata. Mi se sada samo nadamo da ćemo pronaći tela. Ali ne možemo potvrditi da je poginulo 16 ljudi dok ne pronadjemo sva tela", rekao je Paudel, preneo je AFP.

Lavina se dogodila u petak ujutro na visini od oko 5.800 metara u jednoj od najopasnijih oblasti na putu do planinskog vrha koja se popularno zove "polje kokica".

Nekoliko desetina vodiča kretalo se kada se od jednog glečera odlomio ogroman komad snega koji se raspao na manje delove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: