Ubijen bivši komandant ogranka IRA

Bivši komandant ekstremističkog ogranka Irske republikanske armije Tomi Krosan ubijen je u Belfastu, tri godine pošto su njegovi saborci pretili da će ga ubiti.

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

21:57

Default images

Stanovnici kraja u kojem je ubijen kažu da su 43-godišnjeg Krosan ubili naoružani ljudi koji su ga odveli do skladišta goriva u industrijskom kompleksu Belfasta i iz blizine mu pucali u glavu.

Za sada niko nije preuzeo odgvornost, navodi agencija Asošijetid pres.

Policija i političari u Severnoj Irskoj optužuju Krosanovu bivšu organizaciju "Continuity IRA" (CIRA) pošto su članovi te organizacije 2011. pretili smrću Krosanu.

CIRA ga je optuživala da je zadržao novac od pljački ali i da je prosledjivao informacije britanskim obaveštajcima. Krosan je odbacio te optužbe i odbio da pobegne iz zapadnog dela Belfasta.

Glavna frakcija Irske republikanske armije "Proviziona IRA" odrekla se nasilja 2005. godine, a CIRA odbacuje mirnovni sporazum iz Belfasta potpisan na Veliki petak 1998. godine.

Britanski list Gardijan (The Guardian) navodi da je Krosan proveo šest godina u zatvoru zbog napada na policijsku stanicu u Belfastu.

Gardijan navodi da su primetne tenzije medju irskim republikanskim ekstremistima koji vode borbu za prevlast.

Prošle nedelje je ubica iz CIRA Dilan Smit sahranjen u Belfstu pošto je krajem marta napadnut u Dablinu. Smit je optuživan za ubistvo rivalnih republikanaca koji su ubijeni u Belfastu 2007. godine.

Vodjstvo CIRA danas je izdalo saopštenje u kojem spominje bivše članove koje optužuju za "kriminalne aktivnosti izvedene u ime republikanskog pokreta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: