Sarkastični odgovor Eštonovoj

Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman sarkastično je odgovorio na apel Ketrin Ešton da Izrael povuče odluku o akcijama protiv Palestinaca.

Izvor: Tanjug

Petak, 18.04.2014.

21:36

Default images

Izražavajući zabrinutost za nedavne dogadjaje na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, Ešton je pozvala Izrael da povuče odluku o proglašenju 100 hektara zemlje na okupiranoj Zapdnoj obali državnom, kao i odluku o izgradnji domova za jevrejske naseljenike kraj Hebrona.

Ešton je takodje kritikovala nastavak rušenja palestinske imovine u istočnom Jerusalimu i "raseljavanje osetljivog stanovništva", kao i nedavnu konfiskaciju humanitarne pomoći EU.

Izrael je prošle nedelje uništio skloništa koja je finansirala EU u području koje povezuje istočni Jeruslim i Zapadnu obalu, a Ešton je ocenila da takvi potezi ne doprinose atmosferi "poverenja i saradnje koja je potrebna da bi trenutni mirovni pregovori uspeli".

Ona je pozvala sve strane da "pokažu najveću moguću uzdržansot i odgovornost kako ne bi ugrozile trenutni pregovarački proces".

"Dok ceo svet pokušava da reši krizu u Ukrajini, dok se u Siriji nevini ljudi još uvek svakodnevno ubijaju, dok se masivni teroristički napadi nastavljaju u Iraku i dok postoje mnoga područja sukoba u kojima se oduzimaju ljudski životi, šefica diplomatije Evropske unije našla je stvarnu opasnost za svetski mir," napisao je Liberman večeras na svojoj Fejsbuk stranici.

"Dobro je da Evropska unija zna kako da dijagnostikuje kritična svetska pitanja i bavi se njima brzo i odlučno", dodao je on.

Ešton je u takodje osudila smrtonosni napad koji se dogodio u ponedeljak uoči početka jevrejskog praznika Pesaha na Zapadnoj obali, a u kome ubijen jedan izraelski policijski oficir, pozvavši na momentalan kraj svih akata nasilja.

Njen današnji apel Izraelu da povuče nedavne poteze, kao što je najava nove izgradnje u jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali imao je za cilj da se podstakne mirovni proces koji je u krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: