Poljaci zabrinuti za nezavisnost

Pod dejstvom krize u Ukrajini, Poljaci su zabrinutiji za svoju nacionalnu nezavisnost više nego ikad od 1991. godine, ukazuje istraživanje agencije CBOS.

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

19:21

Default images

Pod dejstvom krize u Ukrajini, Poljaci su zabrinutiji za svoju nacionalnu nezavisnost više nego ikad od pada komunizma 1991. godine, ukazuje istraživanje javnog mnjenja agencije CBOS.

Rusiju kao glavnu pretnju vidi 80 odsto Poljaka, a 64 odsto njih želi da NATO poveća svoje prisustvo u njihovoj zemlji, izveštava Rojters.

Da postoji rizik za nacionalnu nezavisnost smatra 47 odsto Poljaka, dok je decembra prošle godine to mislio tek svaki sedmi građanin Poljske.

Samo sedam odsto Poljaka smatra da im glavna pretnja dolazi od Nemaca.

Poljski zvaničnici u poslednje vreme iznose mišljenje da bi NATO trebalo da u ovoj zemlji stacionira značajne trupe, ignorišući bilo kakve prigovore Rusa povodom toga.

Novo istraživanje poljskog javnog mnjenja ukazuje da 43 odsto Poljaka smatra kako NATO treba da pojača prisustvo u Poljskoj privremeno, a 21 odšto da to treba da učini trajno. Samo 25 odsto Poljaka je protiv povećanja prisustva NATO u zemlji.

Mnogi među Poljacima se izjašnjavaju kako je komunizam, koji im je nametnuo SSSR, jedna od najtežih katastrofa u nacionalnoj istoriji.

Navedeno istraživanje je obavljeno izmđu 3. i 9. aprila na uzorku od 1.028 Poljaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: