U Lučanima vanredna situacija

Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović proglasio je vanrednu situaciju na teritoriji te opštine. Reka Banjska kod Kuršumlijske Banje presekla glavni put.

Izvor: B92

Petak, 18.04.2014.

16:59

Default images

U izjavi Tanjugu rekao je da je vanredno stanje proglašeno jer je reka Bjelica nanela velike štete zbog izlivanja i prodrla u mnoga domaćinstva. Ugroženo je 30 kuća a noćas će situacia biti još teža, rekao je Sretenović.

Saobraćaj je obustavljen na putu Lučani-Guča i Kraljevo-Goč, a na Ibarskoj magistrali su sve učestaliji odroni. Kiša i dalje pada, pa u Štabu za vanredne situacije preduzimaju mere kako bi zaštitili ugrožena područja.

Zbog obilnih kiša naglo je porastao nivo reke Bjelice, koja se izliva u okolini Lučana. Voda je prodrla do nekih kuća. Ugroženo je više sela, a najteža situacija je u Pilatovićima i Đeraću.

"I moja kuća i pekara su poplavljeni, u kuću ne mogu da uđem bez čizama. U dvorištu ima već pola metra. Ne vredi stavljati ni džakove, nemoguće je zaštititi se od ovog čuda", žali se meštanka sela Đerać kod Lučana.
Voda odnela deo regionalnog pura Goc-Kraljevo - Foto: Tanjug
Nadležni najavljuju pomoć domaćinstvima u poplavljenom području. Sve službe štabova za vanredne situacije su u ugroženim mestima i sitacija je, kažu, za sada pod kontrolom.

"Ugroženo je 15-ak domaćinstava. I mi iz štaba za vanredne situacije preduzimamo sve da voda ne uđe u domaćinstva", kaže Predsednik opštine Lučani Mladomir Sretenović.

“Ne znamo kako da se zaštitimo. Voda stalno nadire, svakih deset minuta vodostaj se povećava”, priča meštanka Stanka Matijašević.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUPa Srbije Predrag Marić kaže da se Sektor za vanredne situacije uključen u opštini Lučani. “Mi smo sve naše kapacitete stavili u funkciju još pre 24 sata, svi timovi su stavljeni u pripravnost da se ovim ljudima pomogne. Očekuje se da će kiša nastaviti da pada u narednih 36 sati, a počeće i otapanje snega. Pre svega treba zaštititi ljudske živote. Daćemo sve od sebe da se ne ugrozi ničliji život. Potrebna je jedna budnost u narednih 48 sati svih službi", rekao je Marić.

Zbog nabujalih rečica prete i poplave kraljevačkom kraju. Ribnica se već izlila u mestu Kamenica.

Ulicama kraljevačog naselja Moše Pijade danas se i veslalo jer se voda izlila zbog zapušenih odvodnih kanala.
Most preko nabujale reke u Kamenici - Foto: Tanjug
Reka Banjska izlila se večeras iz rečnog korita u blizini Kuršumlijske Banje i presekla glavni put, pa su sela oko te banje na jugu centralne Srbije potpuno odešečena od grada.

Istovremeno iz rečnog korita se izlila i reka Toplica, potvrdio je agenciji Beta predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Posle obilne kiše koja neprekidno pada već nekoliko dana, reka Banjska se večeras izlila iz rečnog korita, a voda je preplavila glavni put koji povezuje Kuršumlijsku Banju i okolna sela s gradom.

Predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić kaže da vodostaj te reke raste i da se za sada ne zna da li je neka kuća pored reke
ugrožena.
Foto: Tanjug
"Planirano je da sutra budu angažovane mašine i radnici komunalnog preduzeća koji će pokušati da osposobe put do banje i sela koja su zbog polave odsečena od grada. Za sada ne znamo da li je neka kuća ugrožena i neizvesno je kakva će situacija biti u toku noći, jer vodostaj te reke je svakog časa u porastu", kazao je Vidić.

U selima oko Kuršumlijske Banje žive uglavnom stariji ljudi.

Istovremeno, reka Toplica se večeras izlila u gornjem toku te reke, od Kuršumlije prema Lukovskoj Banji. Na više mesta su poplavljeni voćnjaci, plantaže i pšenica.

Vodostaj reke Toplice je takođe u porastu. Oko 1000 potrošača Zlatiborskog okruga i dalje je bez struje.

Zbog nepristupačnog terena i snega kvarovi na dalekovodima još nisu sanirani, a sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije ugroženom stanovništvi poslao je generatore za struju. Najugroženije, zbog nepristupačnog terena je selo Ljubiš, za koje je obezbeđeno tri agregata i očekuje se da se do kraja dana uključe.

Predrag Marić kaže da su sve službe angažovane i da su agregati stigli.

“Agregati su stigli pre sat vremena i očekujemo da uskoro budu pušteni u pogon. Po rečima ljudi iz Elektroprivrede Srbije u narednih desetak dana se ne očekuje normalan priliv električne energije u tom području”, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije MUPa Srbije Predrag Marić i dodao da je saradnja sa Elektroprivredom Srbije veoma važna i da su od njih dobili informaciju gde je najugroženija situacija i poslali tamo agregate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: