BG:U vrtićima nema ni toalet-papira

U beogradskim vrtićima već godinu dana nema zaliha toalet-papira, ubrusa i salveta zbog žalbi i prepucavanja ponuđača u javnoj nabavci.

Izvor: B92, Blic

Sreda, 16.04.2014.

12:06

Default images

Snežana Petrović, direktorka Predškolske ustanove "Zvezdara", kaže da vrtići koji spadaju u njihovu upravu uskoro neće imati papira ni za WC, što je osnovna higijenska stvar. Zaposleni, prema njenim rečima, toalet-papir donose od kuće, a sve preostale zalihe koriste se za decu.

Ona kaže i da je PU "Zvezdara" pokušala i sama da nabavi toalet-papir, ali da im se desilo isto što i na nivou grada. „Tri firme koje su se javile na tender grada javile su se i kod nas. Odabrali smo jednu, druga se žalila. Sve te firme bore se za posao, ali ovde trpe deca i to nije u redu“, istakla je Snežana Petrović.

Slično je i u PU „Dr Sima Milošević“ u Zemunu. „Situacija je jeziva i ogroman je problem. Tender je raspisan još 2013. i uvek jedan od tri ponuđača uloži žalbu“, kaže direktorka te PU Jasmina Bouali Stanojković.

U jednom od zemunskih vrtića roditelji odavno donose toalet-papir i ubruse za svoje mališane, kao i vlažne maramice. Mnogi pokušavaju da se sami organizuju i nabave neophodna sredstva za decu. Takođe, neki roditelji ističu i da nije u redu da plaćaju punu cenu vrtića, koja je oko 9.000 dinara, a da za taj novac deca nemaju ni osnovna sredstva za higijenu.

Bilo nekom pravo ili ne, toalet papira i ubrusa nema, pa će na kraju ipak roditelji morati da ih kupe.

Ivan Zečević, načelnik pravnog sektora u Gradskom sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, kaže da, prema zakonu o javnim nabavkama, komisija ima 30 dana da odluči o žalbi.

„Kada odluče, onda raspišemo novi tender, ali se onda drugi ponuđač žali. To se razvlači do maja“, dodaje on.

Kako "Blic" saznaje, tri firme zbog kojih deca nemaju čime da se brišu su firma „Stanić“ iz Mladenovca, „Natali drogerija“ iz Niša i „Lambino plus“ iz Stare Pazove.

Vlasnik jedne firme rekao je za taj list da niko ne želi da ošteti decu, ali da se propisi moraju poštovati. "Neki ponuđač se očigledno favorizuje, a to ne može tako", kazao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: