Glasanje u PS SE bilo kompromis

Potpredsednica DS Nataša Vušković kaže da je u javnosti potpuno pogrešno predstavjeno njeno glasanje u PS SE o privremenom uskraćivanju prava glasa Rusiji.

Izvor: B92

Sreda, 16.04.2014.

10:09

Default images

Ona je, gostujući u Kažiprstu B92, rekla da uopšte nije očekivala toliko reakcija domaće javnosti oko jednog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, tim pre što je to glasanje o rezoluciji kojom je Rusiji privremeno uskraćeno pravo glasa bilo zapravo rezultat kompromisa.

„Jedna grupa poslanika je htela da izbaci Ruse iz PS SE do kraja 2014. Drugi su smatrali da je to loše i da treba da se nastavi dijalog. Napravljena je rezolucija kao odgovor na prvi zahtev, a u kojoj stoji da Rusiji treba da se potvrde mandati i za to smao mi glasali, da se Rusima potvrde mandati“, istakla je Nataša Vučković.

Na pitanje kako je u javnosti onda pogrešno interpretirano njeno glasanje, ona kaže da je to tendenciozno, „jer cela rasprava u PS SE nije bila o suspenziji mandata ruskoj delegaciji, već je tema bila da li treba anulirati te mandate“.

„Suština celog pitanja je što niko nije podneo amandman da bi se iz pomenute rezlucije izbacio taj deo o uskraćivanju prava glasa Rusiji. Amandamani koji su stavljeni na glasanje išli su u tom smeru da se Rusiji oduzmu mandati, a ja sam glasala protiv svakog“, ističe potpredsednica DS.

Govoreći o optužbama da je glasala suprotno državnoj politici u vezi Ukrajine, Vučkovićeva napominje da poslanici u Savetu Evrope treba da budu predstavnici građana Srbije, a ne Vlada. Takođe, poslanici koji učestvuju u radu Parlamentarne skupštine SE moraju da se prilagode tamošnjim pravilima ponašanja.

„Ja sam se zato rukovodila vrednostima Saveta Evrope, a jedan od njih je poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države, kao što i mi u Srbiji na tome insistiramo, pa imamo primer Kosova“, kaže ona i dodaje da je pitanje uskraćivanja, privremenog, prava glasa ruskoj delegaciji nije postavljeno bez povoda već zbog odluka i poteza Rusije u vezi sa Krimom.

Ali takođe, smatra dalje ona, Rusiju ne treba izbaciti iz Saveta Evrope jer taj savet nije potpun bez Rusije i Rusija je deo Evrope.

Takođe, napominje ona, poslanici u PS SE su u panici oko glasanja, jer ako se sruši princip teritorijalnog integriteta i suvereniteta nastaće haos jer nema zemlje bez manjina. „To su opasna pitanja i svi su veoma obazrivi na ta pitanja baš zbog posledica koje svaka odluka može da ima“, kaće Nataša Vučković.

Ona napominje i da je od svoje stranke više puta tražila da se zauzme jasan stav o Ukrajini, ali joj je predsednik DS tada rekao da ne treba da imaju stav. „Mislim da je za DS loše da nema stav o tome, jer je ona izgradila svoj kredibilitet i uticaj upravo jer je imala jasnu spoljnu politiku svih ovih godina“, zaključila je Vučkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: