Ukrajina: Bez podataka o žrtvama

U Ukrajini i dalje napeto. Na severoistok zemlje stigli posmatraći OEBS. I dalje bez zvaničnih podataka o eventualnim žrtvama sukoba.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 16.04.2014.

07:45

Default images

Specijalne ukrajinske snage zadržale su kontrolu nad aerodromom u Kramatorsku na istoku Ukrajine koji su do juče držale proruske snage, saopštila je vlada u Kijevu.

Prema posledenjim informacijama, pet naoružanih oklopnih transportera ušlo je u Slavjansk. Na prvom vozilu je ruska zastava, javlja Rojters. Raša tudej tvrdi da je reč o ukrajinskim vojnicima koji su promenili stranu.

Rojters takođe javlja, da su naoružani proruski aktivisti preuzeli kontrolu nad zgradom gradske skupštine u Donjecku.

Situacija je veoma napeta uoči sutrašnjeg sastanka u Ženevi na kojem će predstavnici Ukrajine, Rusije, SAD i Evropske unije pokušati da smire krizu. Zvanični Kijev je najavio da neće učestvovati na ovom sastanku.

Ukrajinska vojska pokrenula je juče “antiterorističke” akcije protiv proruske “narodne milicije” na jugoistoku zemlje, gde su u borbama za vojni aerodrom kod Kramatorska poginuli četvorica “milicionera”, a ranjeni su još četvorica. Međutim, zvaničnih potvrda i informacija o mrtvima nema.

Većina informacija sa lica mesta bazira se na izjavama neimenovanih svedoka koji su pominjali još žrtava, a prema njihovim tvrdnjama jedan avion ukrajinske armije oboren je iznad Kramatorska, dok su u napadu na aerodrom učestvovali plaćenici američkog „Blekvotersa“.

Ruska televizija tvrdi da je u ukrajinskoj akciji preuzimanja aerodroma poginulo izmedju četiri i 11 osoba, a vlasti u Kijevu nisu dale zvanične podatke o mogućim žrtvama.

Kamioni sa vojskom, helikopteri, oklopna vozila i tenkovi ukrajinske vojske stacionirani su i na oko 40 kilometara severno od Slovjanska, a vojnici su naveli da čekaju na naredjenje da krenu na taj grad koji je pod kontrolom proruskih naoružanih ljudi.

Ofanziva prozapadnih vlasti u Kijevu na proruski istok zemlje je produbila krizu s Rusijom koja je, po navodima NATO, nagomilala do 40.000 vojnika na granici.

Grupa posmatrača OEBS stigla je sinoć u Sumsku oblast na severoistoku Ukrajine, a danas će posetiti susednu Harkovsku oblast, prenele su ruske agencije. U grupi su šest posmatrača iz Belgije, Holandije, Luksemburga, Gruzije, Češke i Švedske.

Šef misije iz Holandije rekao je da je u utorak grupa posetila Černigovsku oblast, a da je zadatak grupe upoznavanje sa aktivnostima oružanih snaga u Ukrajini, registrovanje mogućih netipičnih vojnih aktivnosti i upozorenje na eskalaciju konflikta.

Stalni savet OEBS-a, u kom su predstavnici svih 57 zemalja-učesnica, 21. marta doneo je odluku o upućivanju misije sa 100 do 500 posmatrača na šest meseci, podseća RIA Novosti.

U mandatu misije je poseta deset gradova na teritoriji Ukrajine - Dnjepropetrovsk, Donjeck, Ivano-Frankovsk, Kijev, Lugansk, Lavov, Odesa, Harkov, Herson i Černovci.

Vlasti u Kijevu poručuju da ni u Donjecku ni u drugim ukrajinskim regionima uskoro neće ostatiti terorista.

O ukrajinskoj krizi sinoć su razgovarali Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je, kako prenosi Itar-Tas, rekao Merkelovoj da će "oštra eskalacija konflikta, u suštini, odvesti zemlju na granicu građanskog rata".

Itar-tas prenosi i da je za danas u 16 časova po njujorškom vremenu zakazana nova sednica Saveta bezbednosti UN o krizi u Ukrajini.

Stejt department je saopštio da sledeća etapa treba da bude sastanak u Ženevi jer je to prilika da svako sedne za sto i razgovara.

Ako propadne sastanak u Ženevi, SAD su najavile nove sankcije protiv Moskve. Prema Stejt departmentu to bi moglo da znači da se produži spisak osoba protiv kojih su uvedene sankcije, ili da se zabrani pristup odredjenim ključnim ekonomskim sektorima kao što su rudnici, energetika i finansijske službe.

U Ukrajini general Vasil Krutov, drugi čovek ukrajinske službe bezbednost SBU koji upravlja "antiterorističkom operacijom" je rekao da će biti "likvidirani" separatisti koji ne polože oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: