MH370: Još jedna neuspešna misija

Prva misija podmornice Blufin-21, koja traga za nestalnim malezijskim avionom u južnom Indijskom okeanu, prekinuta je pre planiranog kraja, prenosi BBC.

Izvor: Beta

Utorak, 15.04.2014.

23:49

Default images

Blufin je poslat da pretraži morsko dno, u potrazi za olupinom aviona sa 239 putnika i članova posade, koji je nestao 8. marta, tokom leta od Kuala Lumpura do Pekinga. Signali sa crnih kutija aviona poslednjih dana postali su stabilni, te je angažovana ta bespilotna podmornica.

Ona je, međutim, prešla svoj operativni limit od 4.500 metara, te je upućena na površinu.

Malezijski avion je sat vremena posle poletanja sa aerodroma u Kuala Lumpuru izgubio kontakt sa kontrolom leta, negde iznad Južnog Kineskog mora. Malezijski zvaničnici veruju, na osnovu satelitskih podataka, da je nestali avion okončao svoj let hiljade kilometara južno od predviđenog kursa, u moru, oko 1.000 kilometara zapadno od australijskog grada Perta.

Veliki broj međunarodnih brodova učestvuje u potrazi, a jedan brod američke mornarice prošle sedmice je uhvatio četiri akustična signala, sa koje se veruje da mogu biti sa crnih kutija aviona.

Od 8. aprila, međutim, nije uhvaćen nijedan signal, što je podstaklo bojazni da su se potrošile baterije u crnim kutijama, koje traju oko mesec dana.

Juče je odlučeno da je vreme da se u potragu uključi i robotizovana, bespilotna podmornica kako bi počela sa pretraživanjem morskog dna. Ona je na svoju prvi misiju krenula prethodne noći.

"Posle skoro šest sati, Blufin je prevazišao svoj operativni limit od 4.500 metara koliko najviše može da se spusti u dubinu, i njegovi bezbednosni sistemi odmah su ga vratili na površinu", saopšteno je iz istražnog tima.

Američka mornarica je kasnije navela da tokom tih šest sati potrage nije pronađen nijedan predmet koji bi mogao biti sa nestalog aviona.

Blufin-21 je skoro pet metara duga podmornica, koja može da napravi sonarnu mapu morskog dna.

Zvaničnici su juče rekli da je predviđeno da svaka misija Blufina traje 24 sata, od čega bi 16 sati provela pretražujući morsko dno, četiri sata roneći i vraćajući se na površinu, i četiri sata skupljajući podatke.

Deo mora u koji je Blufin upućen u pretragu, prema rečima stručnjaka, procenjuje se da je dubine od oko 4.500 metara, ali da teren morskog dna može varirati.

Australijski zvaničnici rekli su ranije da su sigurni da tragaju u pravoj oblasti za nestalim avionom.

Istražni tim je upozorio juče da bi potraga morskog dna mogla biti dugotrajna i teška, bez rezultata. Takođe je naveo da se traga za većim plovilima, koji bi mogli da idu dublje od 4.500 metara, ali da će odluka o tome zavisiti od situacije na terenu.

Zvaničnici ne znaju zašto je avion toliko skrenuo s kursa. Istražitelji razmatraju opcije, od otmice, mehaničkog kvara, sabotaže, do samovoljnog poteza pilota.

Pronalaženje crnih kutija, koje sadrže sve neophodne podatke, smatra se neophodnim da bi se otkrilo šta se stvarno desilo sa avionom, za koji se veruje da se srušio, zaključuje BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: