Ko će biti u Vučićevoj vladi?

U finišu pregovora o formiranju nove vlade mediji spekulišu ko će biti ministri. Sem sigurnog Krstića, pominju se Tasovac, Kori Udovički, Tinde Kovač Cerović...

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

23:27

Default images

Nakon sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke izvesno je da će u budućoj vladi sedeti SNS i SVM, a očekuje se da će im se pridružiti i SPS. Lider naprednjaka Aleksandar Vučić rekao je da će nova vlada biti mala i efikasna i da će imati 17 članova.

Vučić će s kompletnim spiskom članova vlade izaći pred Glavni odbor 25. aprila, kad će se najpre SNS izjasniti o rešenjima, nakon čega bi vlada trebalo da bude formirana 27. aprila.

Iako će imena novih ministara biti zvanično saopštena tek krajem naredne nedelje, dnevna štampa već se bavi imenima potencijalnih kandidata za fotelje u Nemanjinoj 11.

Prema saznanjima lista “Danas“, među nestranačkim ličnostima koje će ući u novu vladu trebalo bi da bude Tinde Kovač Cerović i to na mestu nove ministarke prosvete. Ona je bila državna sekretarka u Ministarstvu prosvete u vladi DS, a sada slovi za osobu blisku Borisu Tadiću.

„Danas“ navodi da, iako kadrovska šema još nije dogovorena, može se nazreti ko su najozbiljniji kandidati za ministre. U vladi će sedeti petoro ili sedmoro vanstranačkih eksperata, a Vučić je već potvrdio da su među njima Lazar Krstić i Kori Udovički. Po svoj prilici, Ivan Tasovac će ostati ministar kulture, a Vanja Udovičić ministar sporta, navodi “Danas“ i dodaje da se, uz Tinde Kovač Cerović, može očekivati još neko iznenađenje.

Ovaj list dodaje da će u vladi biti i petoro ili šestoro ministara iz SNS-a, a da su gotovo sigurni kandidati Nebojša Stefanović, Igor Mirović, Nikola Selaković (ukoliko ne ode na funkciju gradonačelnika Beograda), kao i Zorana Mihajlović i Zlatibor Lončar. “Rezervisano“ mesto ima i lider SDPS-a Rasim Ljajić.

Slična saznanja ima i list “Blic“ koji, međutim, dodaje da će lider socijalista Ivica Dačić biti potpredsednik nove vlade, kao i da će voditi diplomatiju. Iz SPS-a mesto u Nemanjinoj dobiće još najmanje jedan socijalista, najverovatnije Aleksandar Antić, saznaje “Blic“ u vrhu SNS-a.

Izvor “Blica“ tvrdi i da Vučić razgovara i sa Dušanom Vujovićem, stručnjakom iz Svetske banke, o ulasku u novu vladu.

Kada je reč o onima koji sigurno više neće biti u vladi, izvesno je da će aktuelni ministar rudarstva Milan Bačević biti imenovan za ambasadora u Kini. Informaciju o Bačevićevom angažmanu na Dalekom istoku objavile su “Večernje novosti“, a ista saznanja ima i list “Danas“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: