Zagreb i Mustača izručuje Nemačkoj

Vrhovni sud Hrvatske odlučio je da bivši čelnik jugoslovenske tajne službe Udba Zdravko Mustač može da bude izručen Nemačkoj.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

21:20

Default images

Nemačka traži Mustača zbog sumnje da je bio umešan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu. Zbog tog slučaja ranije je Namačkoj izručen bivši jugoslovenski i hrvatski obaveštajac Josip Perković.

Mustačev advokat Lidija Horvat potvrdila je večeras za Novu TV da je Vrhovni sud odbio žalbe odbrane i tužilaštva na rešenje varaždinskog suda da odobri Mustačevu predaju Nemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

Vrhovni sud je početkom godine u istom slučaju, odbio žalbu Josipa Perkovića na rešenje zagrebačkog suda o njegovom izručenju Nemačkoj.

Potom je Ustavni sud odbio ustavnu tužbu odbrane na pravosnažnu odluku o izručenju čime je uklonjena i poslednja mogućnost da Perković izbegne izručenje Nemačkoj, te je on krajem januara predat nemačkim vlastima.

Za razliku od zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda koji su u istom slučaju odobrili izručenje Josipa Perkovića, sud u Velikoj Gorici u januaru je zbog zastarelosti odbio da izruči Mustača.

Na tu se odluku, međutim, žalila udovica ubijenog Đurekovića, Gisela Đureković, što je Vrhovni sud uvažio i ukinuo rešenje velikogoričkog suda. Zbog nedostatka sudija, sud u Velikoj Gorici tražio je da se predmet dodeli nekom drugom sudu, pa se tako našao pred sudijama u Varaždinu koji su krajem marta odobrili izručenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: