Nedostaje nam protivgradnih raketa

Sektor MUP-a za vanredne situacije i ove godine se suočava sa nedostatkom protivgradnih raketa, a situacija sa radarskim centrima i sistemima veza je bolja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.04.2014.

17:55

Default images

Od prošle godine je ostalo 4.430 raketa, nabavka u MUP je završena za 3.000 raketa, a u međuvremu je blizu 20 opština pokrenulo postupke za nabavku raketa, rekao je Tanjugu predstavnik tog sektora Đorđe Kardum.

On je naveo da se očekuje da će na protivgradnim stanicama biti raspoređeno oko 8.300 raketa, "odnosno, u zavisnosti od količine koje su nabavili lokalne samopruave od četiri do sedam - osam komada po stanici".

"To je otprilike između jedne trećine do jedne polovine potrebnih protivgradnih raketa", rekao je Kardum, ukazujućin da je za naš sistem potrebno da se nabavi 10.000 do 15.000 raketa "i onda ne bi bilo problema".

Prema njegovim rečimna, za razliku od količine raketa, po pitanju teničkih sredstva smo zadovoljni, "a što se tiče radio veza uspeli smo nešto i da obnovimo".

"Imamo problema na dva radarska centra zbog stare opreme, 12 radara je ispravno, a ostao je još jedino onaj u Bajši koji je neispravan", rekao je Kardum.

On je naveo da su preduzete određene mere da se i taj radar popravi, da se ne radi o skupim popravkama i očekuje da se to reši tokom sezone.

Kardum je naveo da je popunjenost profesionalnim ljudstvom oko 87 odsto, "ali je loša popunjenost sa meteorolozima" i to se može rešiti uz pomoć Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

On je ukazao da kompletna problematika vezana za protivgradnu zaštitu može da bude rešena usvajanjem Zakona o odbrani od grada, koji čeka novu vladu i parlament.

Prema njegovim rečima, nacrt tog pravnog akta je prošao javnu raspravu i nudi dobra rešenja, ali dok se ne izabere nova vlada ne može da bude upućen na mišljenje ministarstvima, a potom u parlament.

"Nadamo se da ove godine taj zakon da uđe u skupštinu i da se, njegovim usvajanje, reši niz problema i raščisti ko, kako, šta i kad radi i da ne pričamo uvek istu priču", rekao je Kardum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: