Agencija: Izveštaje dalo 15 partija

Godišnje finansijske izveštaje Agenciji za borbu protiv korupcije do sada je dostavilo 15 političkih stranaka i pet grupa građana.

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

16:45

Default images

Godišnje finansijske izveštaje Agenciji za borbu protiv korupcije do sada je dostavilo 15 političkih stranaka i pet grupa građana, rekli su Tanjugu u toj Agenciji, podsećajući da rok za podnošenje elektronskog izveštaja ističe u ponoć.

''Rok za dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja političkih subjekata ističe u ponoć, a tu obavezu imaju sve registrovane političke stranke, kao i drugi politički subjekti koji imaju svoje predstavnike u predstavničkim telima - 90 grupa građana i 97 političkih stranaka'', rekla je savetnik u Službi za kontrolu finansiranja političkih subjekata Jelena Đorđević.

Navodeći da se izveštaj podnosi u elektronskoj, a zatim i u pisanoj formi, ona je istakla da je tu obavezu već ispunilo 20 političkih subjekata - 15 stranaka i pet grupa građana.

''Izveštaje u elektronskoj i pisanoj formi do sada su dostavili SPS, LSV, Crnogorska partija, Ujedinjena seljačka stranka, Stranka vojvođanskih Slovaka, SPO, Socijalna pravda, SDPS, Sandžačko raška partija, Romska demokratska stranka, Partija za demokratsko delovanje, Zajedno za Srbiju, Pokret snaga Srbije BK, Bošnjačka narodna stranka i Zajedno za Šumadiju'', rekla je Đorđević dodajući da se ti podaci nalaze na sajtu Agencije.

Ona pojasnila da politički subjekti imaju rok do ponoći da izveštaj podnesu u elektronskoj formi što podrazumeva dostavljanje izveštaja putem aplikacije Agencije odnosno softvera, a zatim i rok od osam dana da taj dokument, sa elektronskim bar kodom, dostave i u pisanoj formi, putem pošte, Agenciji.

''To znači da pisanu formu politički subjekti najkasnije treba da pošalju putem pošte do 23. aprila. Smatra će se da su izveštaji podneti ukoliko Agenciji pristignu i u elektronskoj i u pisanoj formi'', rekla je Djordjević.

Ukazujući da je Agencija pre 20 dana obaveštenjem podsetila političke subjekte na obavezu da dostave izveštaje, ona je izrazila očekivanje da će u narednih desetak dana biti poznato ko nije izvršio tu obavezu.

Inače, dostavljanje godišnjih finansijskih izveštaja, kao i izveštaje o prilozima i imovinama uz prethodno pribavljanje mišljenja ovlašćenog revizora imaju sve registrovane političke stranke, kao i grupe gradjana koje imaju predstavnike u predstavničkim telima.

Radi se o izveštaju o svim prihodima i troškovima jednog političkog subjekta u toku jedne kalendarske godine, kao i celokupnoj imovini političkog subjekta.

To su svi prihodi i rashodi koje jedan politički subjekat ostvaruje u toku jedne godine od 1. januara do 31. decembra na osnovu koga celokupna javnost ima uvid na koji način se finansiraju politički subjekti, ali i na koji način se troše sredstva, bilo da se radi o onim dobijenim iz javnih ili privatnih izvora.

Tako javnost ima uvid u prihode i rashode celokupnog poslovanja političkog subjekta što ranije, pre donošenja Zakona o finansiranju političkih subjekata, nije bio slučaj.

Inače za nepodnošenje godišnjeg finansijskog izveštaja predvidjena je sankcija u vidu novčane kazne od 200.000 do dva miliona dinara za pravna lica i od 50.000 do 150.000 za odgovorno lice u političkom subjektu.

Do sada je Agencija, po ovom zakonu, podnela 28 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepodnošenja godišnjeg finansijskog izveštaja.

Za nepodnošenje godišnjeg finansijskog izveštaja za 2011. godinu Agencija je podnela 13 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka na osnovu kojih su donete dve presude - po 200.000 dinara za pravna lica i 50.000 dinara za odgovorno lice i jedna opomena za nepodnošenje izveštaja,dok je za 2012. godinu Agencija podnela 15 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, a doneta je jedna presuda po kojoj je pravno lice moralo da plati 100.000 dinara, a odgovorno 50.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: