Medvedev: Ukrajina u predvorju rata

Krv je ponovo prolivena u Ukrajini i ona se nalazi u predvorju građanskog rata, napisao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na svojoj stranici na "Fejsbuku".

Izvor: B92

Utorak, 15.04.2014.

11:55

Default images

Uzrok ukrajinske tragedije jeste to što legitimne vlasti nisu čak ni pokušale da održe red i zakon u onim delovima zemlje kada je tamo prvobitno počelo zauzimanje administrativnih zgrada, dodao je on, a preneo Itar -Tas.

Medvedev smatra da se sada nezakoniti vladari nadaju da će uspostaviti red koji su sami uništili dolazeći na vlast u oružanoj pobuni. Akcija je izazvala reakciju. Zbog državnog udara (u Kijevu), narod protestuje u regionima i to je lančana reakcija, napisao je Medvedev.

On smatra da ukrajinski narod treba da se angažuje u stvaranju države na osnovu jednakosti naroda i njihovih jezika. Siromašan narod je postao talac osrednjih političara koje nije izabrao i neodgovornih radikala koji su zamenili policiju i vojsku. Haos je ispunio vakuum vlasti, napisao je Medvedev.

On smatra da samo narod može da stvori modernu ukrajinsku državu, bez tutora, nacionalista i bandita i bez tajnih poseta direktora CIA, napisao je Medvedev.

Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič je ubeđen da je Brenan odobrio korišćenje oružja u Ukrajini i isprovocirao prolivanje krvi u zemlji, preneo je Itar-Tas.

Bela kuća je potvrdila juče da je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džon Brenan boravio u Kijevu proteklog vikenda.

"Nije uobičajeno da komentarišemo putovanja direktora CIA, ali s obzirom na izuzetne okolnosti u ovom slučaju i na pogrešne tvrdnje Rusa usmerene ka toj agenciji, možemo da potvrdimo da je njen direktor bio u Kijevu na proputovanju po Evropi", rekao je novinarima portparol Bele kuće Džej Karni, a preneo Rojters.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je u nedelju rekao da Moskva želi od Vašingtona objašnjenje za izveštaje u ruskim medijima da je direktor CIA Džon Brenan hitno posetio Kijev tokom vikenda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: