Još bez Vrhovnog državnog tužioca

Poslanici Skupštine Crne Gore ni danas nisu izabrali Vrhovnog državnog tužioca.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.04.2014.

23:42

Default images

Za jedinog kandidata Gorana Rodića glasalo je 37 poslanika, protiv je bilo 36, a za izbor mu je trebala podrška tri petine poslanika, odnosno 49 glasova.

Kako ni u trećem pokušaju kandidat nije dobio dovoljnu podršku, u Tužilaštvu se nastavlja v.d. stanje, koje traje više od godinu dana, objavili su crnogorski mediji.

Sada postupak počinje ispočetka, tako što će Tužilački savet raspisati novi javni poziv za izbor Vrhovnog državnog tužioca.

Skupština bira tužioca dvotrećinskom većinom u prvom krugu, dok je deblokirajući mehanizam za njegov izbor podrška tri petine poslanika.

Prvo glasanje, prema ustavnim promenama, održano je 27. decembra prošle godine.

Kandidat za tu funkciju, kojeg je predložio Tužilački savet, Branko Vučković tada nije dobio dvotrećinsku podršku, neophodnu u prvom krugu glasanja.

Drugi krug glasanja održan je 26. marta, kada nijedan od četiri kandidata nije dobio potrebnu tropetinsku podršku.

Iz Evropske komisije ranije je poručeno da crnogorski parlament treba što pre da postigne dogovor u vezi sa izborom državnog tužioca i da time sve strane pokažu demokratsku zrelost i odgovornost.

Ministar pravde Duško Marković pozvao je prošle nedelje Skupštinu da u najkraćem roku izabere Vrhovnog državnog tužioca, ocenjujući da odugovlačenje ne doprinosi stabilizaciji tog važnog državnog organa i ostvarivanju njegove ključne funkcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: