Hodžaj: Kosovo nema šta da krije

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio da Kosovo nema šta da krije u vezi sa optužbama za trgovinu ljudskim organima krajem 1990. godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

22:44

Default images

Hodžaj je danas u Rimu rekao da je Kosovo spremno da odgovori na te optužbe.

"Spremni smo da odgovorimo na te optužbe, kako bi jednom zauvek zatvorili to poglavlje koje šteti imidžu zemlje", rekao je Hodžaj za agenciju Ansa u Rimu, gde će se sutra sastati sa ministarkom spoljnih poslova Frederikom Mogerini.

"Nećemo to učini pred međunarodnim sudom, već pred specijalnim sudom koji će imati dva sedišta, jedno u Prištini i drugo u nekom gradu izvan Kosova", dodao je Hodžaj.

Izvestilac Saveta Evrope, švajcarski poslanik Dik Marti objavio je 2010. godine u svom izveštaju da su visoki zapovednici Oslobodilačke vojske Kosova bili umešani u trgovinu organima Srba i drugih zarobljenika tokom, i posle sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine. Enver Hodžaj je za Ansu rekao da se još ne zna kada će sud koji bi ispitivao te optužbe zasedati i kakav će biti njegov sastav, ali je izrazio uverenje da će biti u potpunosti integrisan u pravosudni sistem Kosova.

Kosovski ministar je rekao da će tema njegovih sutrašnjih razgovora u Rimu biti, između ostalog, i naredna runda pregovora Prištine i Beograda u Briselu, za koju još nije zakazan datum.

"Kosovo se nada i da će "biti u mogućnosti da sklopi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU do sredine juna ove godine" i da privuče "mnogo više italijanskih investitora", dodao je Hodžaj.

"Italija je već sada veoma prisutna u Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori. Ali mi imamo najbolju klimu za investicije u regionu, uključujući i zakone koji štite investitore", rekao je Hoddzaj.

On je dodao da je za budućnost Kosova ključno i pitanje viza, jer stanovnici Kosova jedini u Evropi moraju da imaju vize da bi slobodno putovali što, kako je ocenio, krši njihova ljudska prava.

Priština, prema rečima Hodžaja, očekuje da će Italija to pitanje staviti na dnevni red kada 1. jula preuzme polugodišnje predsedavanje Unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: