Zapad smanjio vojne troškove

Dok su zapadne države 2013. štedele, većina drugih zemalja povećala je svoje vojne budžete, pokazuje izveštaj Švedskog instituta za istraživanje mira SIPRI.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.04.2014.

20:48

Default images

Izdvajanja za vojne svrhe na svetskom nivou smanjena su za 1,9 odsto, pre svega zbog toga što su SAD smanjile svoje vojne troškove, posebno nakon povlačenja iz Iraka i pripreme odlaska iz Avganistana.

Kako SAD same izdvajaju 1.747 milijardi dolara, što je više od jedne trećine novca namenjenog za vojne svrhe u svetu, to je imalo veliki uticaj na godišnji statistički izveštaj švedskog instituta, prenosi nemački radio Dojče vele.

Statistika inače obuhvata sve dostupne informacije o nabavci oružja, izdvajanjima za plate vojnika, kadrovske i administrativne troškove, istraživanja, održavanje i izgradnju.

Prošle godine je, prema rezultatima studije, većina zemalja povećala izdatke za vojsku, dok su SAD i druge članice NATO, osim Nemačke i Poljske, smanjile vojne troškove, pre svega zbog ekonomske krize.

Ipak, SAD se i dalje nalaze na prvom mestu, a slede Kina i Rusija, pa Saudijska Arabija, Francuska i Velika Britanija.

Što se tiče Rusije, njeno izdvajanje je prvi put u poslednjih 15 godina, u odnosu na bruto nacionalni dohodak, veće od američkog.

"Po tome se vidi da Rusija ulaže posebne napore u tom pogledu i da nastoji da ponovo postane vojno jaka", kaže Mihael Brzoška, šef Instituta za istraživanje mira i sigurnosnu politiku u Hamburgu.

Namera Rusije je da obnovi svoju vojnu industriju koja je na kolenima od 90-tih godina prošlog veka. Ona je druga nuklearna sila i njena vojska spada u najveće na svetu i svakako je superiorna u poređenju sa Ukrajinom, Gruzijom ili baltičkim zemljama, kaže on.

Kada je reč o Kini, rast njenih izdvajanja od 7,4 odsto između ostalog predstavlja i više novca za plate vojnika i njihov smeštaj, kaže Samjuel Perlo-Frimen koji je vodio istraživanje SIPRI, napominjući da nisu svi kineski podaci dostupni.

Na Bliskom istoku je i 2013. nastavljen rast vojne potrošnje, a ovaj trend nije povezan samo sa bezbednosnom situacijom već i sa još uvek visokim prihodima od trgovine naftom.

Tu prednjači Saudijska Arabija sa svojim ulaganjima u vojsku, a visoki izdaci u ovom regionu, prema mišljenju Perlo-Frimena, a često su netransparentni tako da uvid uvid u prave iznose za Iran, Katar, Siriju, Jemen i Ujedinjene Arapske Emirate nije bio dostupan.

Afrika je povećala vojnu potrošnju za 8,3 posto. Južno od Sahare Angola izdvaja više na vojsku od Južne Afrike. U severnoj Africi Alžir u vojsku upumpava novac od nafte i gasa: u 2013. je taj iznos bio veći od deset milijardi američkih dolara i to je najveća suma koju je za vojsku izdvojila neka afrička zemlja.

U Centralnoj Americi, posebno u Nikaragvi, Gvatemali i Hondurasu, takođe je povećana vojna potrošnja. To se događa uglavnom zbog rata protiv narko-kartela.

U Latinskoj Americi, kako stoji u izveštaju, ta potrošnja je zabeležila tek umeren rast.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: