EU: Rusija da povuče trupe

Evropska unija traži od Rusije da odmah povuče trupe sa ukrajinske granice i prestane sa destabilizacijom Ukrajine, saopštila je Ketrin Ešton.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.04.2014.

20:27

Default images

"Bezrezervno osuđujemo incidente i preuzimanje policijskih stanica u gradovima na jugoistoku Ukrajine", rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton posle sastanka evropskih šefova diplomatija u Luksemburgu.

Eštonova je ponovila podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Ona je rekla da su ministri odlučili da prošire spisak lica kojima je zabranjeno putovanje u EU i raspolaganje novcem u evropskim bankama, ali nije otkrila nikakve dodatne detalje.

"Sastavljanje liste je još u toku i Evropska komisija radi na tome", rekla je Eštonova, ne precizirajući da li je reč o listi bivših ukrajinskih funkcionera osumnjičenih za korupciju, ili ruskih funkcionera koji su podsticali aneksiju delova Ukrajine.

Osamnaest ukrajinskih i 33 ruska funkcionera nalaze se na listi koji je Evropski savet utvrdio na ranijim sastancima, a iz Evropskog saveta je ranije saopšteno da je na ukrajinsku listu danas dodao imena još četvoro pojedinaca.

Eštonova je naglasila da je EU spremna da se uključi o dijalog o prevazilaženju ukrajinske krize sa predstavnicima Rusije, SAD i Ukrajine, koji je zakazan za četvrtak u Ženevi.

Visoka predstavnica je rekla da su ministri tokom današnjeg sedmočasovnog sastanka razgovarali i o pismu ruskog predsednika Vladimira Putina, u kome je upozorio lidere evropskih država da bi dotok ruskog gasa za Evropu mogao biti obustavljen zbog nagomilanog ukrajinskog duga.

"Zadužili smo Komisiju da sastavi odgovor na to pismo", rekla je ona.

Ministri su odlučili i da odobre jednokratnu makroekonomsku pomoć od milijardu evra Ukrajini, ali Eštonova nije precizirala da li će deo tog novca biti iskorišćen za plaćanje neizmirenih računa za gas.

"To će biti rešeno u razgovorima Komisije sa predstavnicima ukrajinskih vlasti", rekla je ona.

Svaka pretnja nasiljem protiv Ukrajine ili bilo koje druge zemlje je neprihvatljiva i mora odmah da se obustavi”, poručili su ministri, koji su istovremeno pozvali gornji dom ruskog parlamenta da povuče saglasnost za upotrebu ruskih trupa u Ukrajini.

Oni su ponovili više puta ranije izrečenu pretnju da će Rusiji biti uvedene ozbiljne ekonomske sankcije ukoliko ne preduzme korake ka okončanju krize.

Ministri su danas kratko razgovarali i o Bosni i Hercegovini, Siriji i Tunisu, a sutra će se u Luksemburgu okupiti i ministri odbrane zemalja članica EU, koji će takođe razmatrati situaciju u Ukrajini.

Fabijus: Moramo delovati

Evropska unija je spremna, ukoliko je potrebno, da sazove krizni samit o Ukrajini naredne sedmice radi pooštravanja sankcija Rusiji, izjavio je danas u Luksemburgu francuski ministar spoljnih poslova Loren Fabijus.

"Čini se očiglednim da Rusija snosi neku odgovornost za ovo nasilje. Moramo delovati. Ukoliko bude potrebno, može doći sledeće nedelje do sastanka šefova država i vlada Evrope da bi se dogovorili o novim sankcijama (Rusiji)", rekao je Fabijus, prenela je agencija AFP.

Fabijus je naveo da "postoje akcije velikog organizovanog nasilja u istočnoj Ukrajini".

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) odlučili su danas da prošire spisak imena osoba kojima je zabranjeno putovanje u EU i raspolaganje novcem u evropskim bankama, saopšteno je posle današnjeg sastanka u Luksemburgu.

Savet je odlučio da proširi listu osoba kojima je zabranjeno izdavanje viza, a imovina zamrznuta”, piše u zaključcima današnjeg ministarskog saveta posvećenog ukrajinskoj krizi.

U saopštenju, međutim, nije precizirano da li je reč o listi bivših ukrajinskih funkcionera osumnjičenih za korupciju, ili ruskih funkcionera koji su podsticali aneksiju delova Ukrajine. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: