Policijske sudbine

Sudbina ponekad zna da se surovo poigra sa policajcima koji su otkrili neke od najvećih zločina u Srbiji. Malo pre nego što se Darko Šarić predao istražnim organima Srbije, čovek koji je najzaslužniji za njegovo otkrivanje prebačen je na radno mesto operativca u Obrenovcu. Reč je o Ivici Petroviću, bivšem načelniku Operative Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Izvor: Dušan Teleskoviæ

Subota, 05.04.2014.

12:38

Default images

Ovu kadrovsku promenu otkrio je načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Srbije Rodoljub Milović. On je u intervjuu jednom tabloidu rekao da je uprava na čijem se čelu nalazi radila akciju "Balkanski ratnik” (u kojem je otkriveno više od dve tone kokaina u Urugvaju, što se smatra početkom rasvetljavanja klana Šarić) "sa operativcima BIA Milanom Letićem i Ivicom Petrovićem”. Milović je dodao da je "Letić završio u penziji, a Petrović je prebačen u Obrenovac za nekakvog izvršioca”.

Formalno-pravno premeštaj urađen u skladu sa zakonom koji propisuje da poslodavac može rasporediti radnika na mesto u skladu sa njegovim kvalifikacijama, ali suštinski takav premeštaj znači degradaciju iskusnog operativca.

Kao načelnik Operative BIA, praktično drugog mesta po važnosti u ovoj agenciji, bio je zadužen za sve operativne poslove agencije, kao što je završetak saradnje sa Haškim tribunalom, hapšenjem Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Najbitniji posao koji je BIA tada uradila bila je upravo akcija "Balkanski ratnik”. Navodno je Petrović znao za razmere Šarićevih poslova još dok je bio u MUP-u Srbije, ali, iz nekih razloga, taj predmet nikada nije rešen do kraja. Zbog toga je ceo predmet sa sobom poneo kada se vratio u BIA, posle čega je uspešno privedena akcija otkrivanja najvećeg mafijaškog klana koji je ikad viđen na ovim prostorima.

Ivica Petrović je i član Komisije za istraživanje ubistava novinara koju je osnovala Vlada Srbije. Zanimljivo je da se u istoj komisiji, između ostalih, nalazi i operativac Uprave kriminalističke policije (čiji je načelnik upravo Rodoljub Milović), Dragan Kecman.

Njegovo ime je, u kontekstu najzaslužnijih što je rasvetljeno ubistvo Slavka Ćuruvije, otkrio nedavno Nikola Selaković, aktuelni ministar pravde. Kecman, kao iskusni operativac, nije poverovao u prvobitnu glasinu da je ubistvo Ćuruvije izvršio Luka Pejović, pa je strpljivim radom došao do drugih dokaza, kakve su bazne stanice mobilnih telefona koje su, između ostalog, doveli do konačnog privođenja pravdi osumnjičenih za ubistvo beogradskog novinara i izdavača.

Milović je verovatno u pravu kada kaže da se BIA ogrešila o Ivicu Petrovića, ali hoće li i uprava na čijem se čelu on nalazi nagraditi operativca Kecmana. Ili će se javnosti poslati još jedna poruka – da oni koji su rasvetlili najteže zločine obično završe na periferiji Beograda. Ili periferiji policijske hijerarhije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: