Harkov: Protest za autonomiju

Oko 4.000 ljudi okupilo se u centru Harkova, na istoku Ukrajine, tražeći autonomiju za osam jugoistočnih regiona te zemlje.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 30.03.2014.

17:24

Default images

Učesnici skupa su, takodje, ruskom konzulatu dostavili peticiju u kojoj od Rusije traže pomoć u obezbedjivanju poštenog referenduma o federalizaciji Ukrajine.

Učesnici skupa su nakon toga otišli i do konzulata Poljske sa zahtevom da Zapad prestane da se meša u unutrašnja pitanja Ukrajine, preneo je Itar-Tass.

"Svi smo mi potomci republika Donjeck-Krivi Rog i Odesa. Uvek smo bili istinska baza naše zemlje", navodi se u apelu koji je pročitato lider Gradjanskog foruma Harkova, Jurij Apuhtin.

"Pozivamo snage jugoistočnih regiona Ukrajine da se ujedine, da formiraju koordinacioni savet i suprostave se kao jedinstven front pučistima u Kijevu. Svoj status u ovoj zemlji (Ukrajini) vidimo kao istorijski oformljenu jugoistočnu autonomiju", ističe se u apelu.

Apuhtin je rekao da je sa liderima sličnih skupova u Donjecku i Lugansku postignut sporazum o zajedničkim akcijama.

Pored toga, učesnici skupa su pozvali da iz kućnog pritvora bude pušten poznati aktivista Ignjat Kromskoj, koji je uhapšen na osnovu optužbi da je organizovao masovne nerede pošto je uzeo učešće u operaciji isterivanja radikala iz zgrade regionalne uprave u Harkovu početkom meseca, navodi ruska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: