Vlada ostaje posvećena pregovorima

Aleksandar Vulin izjavio da će sutrašnji pregovori u Briselu biti teški, ali je poručio da srpska delegacija odlazi na najvišem nivou.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 30.03.2014.

12:45

Default images

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju je novinarima, prilikom obilaska tornja na Avali sa grupom srpskih učenika sa KiM, rekao da će se od Srbije u nastavku pregovora tražiti i ono što može, ali i ono što ne može da da.

Srbija će, dodao je, tražiti ono što mora da se obezbedi Srbima na Kosovu i Metohiji, istakavši da će pregovori iziskivati veliku dozu diplomatije, hrabrosti i umetnosti mogućeg.

"Svaki razgovori u Briselu su za nas uvek najvažniji i kao da su prvi. Naša delegacija dolazi na najvišem nivou. Hoćemo da pokažemo da se posvećenost Briselskom sporazumu i daljim pregovorima Vlade Srbije, kada god bude formirana, neće promeniti", rekao je Vulin.

On je dodao da će vlada nastaviti da radi ono što je započela prethodna koja je, kako kaže, bila dobra u tome, i naglasio da očekuje da situacija postane bolja i da se ispuni ono što je već dogovoreno.

Vulin je upozorio da Srbija nije jedini učesnik u pregovorima i da ne može sve sama da rešava.

"U Briselskim razgovorima učestvuju i predstavnici Prištine i EU. Svako od nas ima deo odgovornosti u sprovođenu onoga što je dogovoreno", rekao je Vulin.

Govoreći o budućoj Vladi Srbije Vulin je dodao da će ona biti brzo formirana.

"Ova većina koju je narod odredio predstavlja veliku odgovornost i govori da ne tražimo onih 100 dana. I kao što vidite već smo nastavili da radimo", zaključio je Vulin.

Jedna od tema sutrašnjih pregovora biće i formiranje Zajednice srpskih opština.

"To je nama Srbima u ovom momentu veoma potrebno, da bi znali te okvire u kojima možemo ići. Mnogo ljudi je promovisalo ZSO, od toga je napravilo, očekivanja su stvarno velika. Treba što pre rešiti to da bi znali na čemu smo, zbog toga što mnogo kontroverzi postoji vezano za to, toliko različitih izjava u vezi zajednice, tako da na kraju ispadne da sve ono što smo pričali bude bačeno u vodu ,mislim da to ne bi bilo adekvatno i da ide suprotno od onoga što smo do sada radili", kaže Nenad Ristić, ministar za rad u Vladi Kosova.

Bez ZSO ugrožen je funkcionalni opstanak Srba na Kosovu, smatra predstavnica Jedinstvene Srpske liste u skupštini Kosova Rada Trajković.

"Bez dobre osnove za formiranje zajednice bez dobrog statuta nama opstanka na ovim prostorima nema, prosto zato što dnevno imamo sučeljavanja unutar institucija Kosova, da one zaista vrše institucionalnu represiju nad Srbima u onoj meri u kojoj joj se da mogućnost da se o nečemu odlučuje", kaže Rada Trajković.

Nova runda pregovora u Briselu nameće i nova, sporna pitanja. Najaktuelnije pitanje tiče se predloga zakona o izborima na Kosovu i Metohiji. Njime se, Srbima koji tamo žive, ali i koji su u raseljeništvu, oduzima pravo glasa ukoliko nemaju kosovska dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: