Radio-amateri i prkos NATO-u

Tokom NATO bombardovanja 1999. širom Srbije bilo je nekoliko hiljada radio-amatera. U podrume i skloništa nisu silazili, važnije im je bilo preneti poruku.

Izvor: RTS

Ponedeljak, 24.03.2014.

23:46

Default images

Pre Tvitera, Fejsbuka i imejlova, besplatnu komunikaciju sa celom svetom imali su radio-amateri.

I danas se sećaju večeri od pre 15 godina, kada je počelo bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

U 19:55, na današnji dan 1999. godine njih desetak bilo je samo u jednom stanu na Novom Beogradu. Širom Srbije bilo ih je nekoliko hiljada. Na radio-talasima prvi su prenosili informacije. Niko nije morao da im naredi ili da ih moli da donesu uređaje koje su u tom trenutku imali. Uložili su i sebe, a na sat nisu gledali.

"Zapostavljanje porodice je trajalo 78 dana. Moja majka je svih tih 78 noći stajala na prozoru i čekala da se vratim. Čovek u jednom trenutku shvati gde je, šta radi - zna zašto to radi i šta može da mu se desi, i to je ta matematika sa kojom smo živeli", kaže za RTS Karlo Nulković.

Dragan Antonić se i danas seća eksplozija o kojima su obaveštavali.

"Bila je noć, negde oko tri časa ujutru, otvoreni prozori širom. Samo osetite kako tlo podrhtava i kako se čuje strahovita eksplozija, i onda kolega na stanici javlja - pogodili su Valjevo", govori Antonić.

U podrume i skloništa nisu silazili. Važnije je bilo preneti poruku.

"U tim situacijama ne razmišljate o ličnoj opasnosti i ugroženosti, jer ako ste vi u tom trenutku ugroženi, neki drugi nisu. Iznad njihovih glava preleću avioni, bilo je bitno da nam oni jave, a mi to ponovimo", rekao je Srećko Morić.

Posle 15 godina NATO akcija pod kodnim imenom Saveznička sila, izaziva burne rasprave na društvenim mrežama, u koje se uključila čak i portparolka NATO-a. Rasprava poput onih na Tviteru među radio-amaterima nije bilo. Ipak...

"Imali smo prijatelje radio-amatere iz Nemačke koji su nam javili da je iz Frankurtta poletelo 10 vojnih aviona ka Srbiji. Bilo je smetnji namernih sa nekih drugih tačaka isto pojedinačnih na primer iz same Srbije, Hrvatske, gde su bile organizovane smetnje i vodio se mali elektronski rat", rekao je Morić.

Danas mnogi radio klubovi vode bitku da opstanu. Kažu da su zaboravljeni i zapostavljeni. Traže da postanu deo Sektora za vanredne situacije, jer gde su zemljotresi, požari, poplave, tu su i oni. Da prvi prenesu vesti, kakve god da su.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: