G7 u Hagu smišlja odgovor Putinu

Lideri Grupe sedam najrazvijenijih industrijskih zemalja sastali su se u Hagu sa ciljem osmišljavanja odgovora na rusko pripajanje Krima, javlja AFP.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.03.2014.

20:07

Default images

Američki predsednik Barak Obama je domaćin ovog samita, a vođe Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i SAD sastali su se u rezidenciji holandskog premijera, na marginama samita o nuklearnoj bezbednosti, a susretu prisustvuju i najviši zvaničnici EU, Žoze Manuel Barozo i Herman van Rompej.

Kako navodi AFP, "krizni samit" odvija se za malim okruglim stolom, sa zastavama zemalja G7 iza učesnika.

Lideri G7 pokušaće da usaglase stavove o mogućem daljem kažnjavanju Rusije zbog aneksije Krima, nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron ranije danas rekao da je "apsolutno jasno" da sastanak svetskih lidera, planiran za jun u ruskom odmaralištu Sočiju, neće biti održan zbog situacije oko Ukrajine.

Istovremeno, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je sa ukrajinskim kolegom, u susretu najvišeg nivoa izmedju dve zemlje od početka krize.

Sastanak G7 je sazvao Obama kao odgovor na najžešću konfrontaciju Istoka i Zapada od kraja Hladnog rata.

Obama je ranije danas istakao da su SAD i Evropa "ujedinjeni u nametanju Rusiji cene za njene postupke" u Ukrajini. "Evropa i Amerika su ujedinjeni u podršci ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu", rekao je nakon razgovora sa holandskim premijerom Markom Rutom pred odlazak u Hag.

Savetnik Bele kuće Ben Rods najavio je ranije da će SAD i još šest svetskih sila razmotriti učešće Rusije u G8 zbog, kako navodi, kršenja medjunarodnog prava u Ukrajini. "Ukoliko Rusija bude ublažila situaciju i počela da poštuje medjunarodno pravo, nećemo isključiti mogućnost saradnje G7 s njima (Moskvom)", rekao je Rods.

Obama će ove sedmice, posle Holandije, posetiti i Belgiju i Italiju, gde bi 27. marta u Vatikanu trebalo da se sastane s papom Franjom. Njegova evropska turneja biće, bez sumnje, obeležena razgovorima o situaciji u Ukrajini.

EU i SAD su nakon pripajanja Krima Rusiji uveli sankcije jednom broju ruskih zvaničnika, a zvaničnu Moskvu upozorili da će se suočiti sa dodatnim merama ukoliko ne promeni stav prema Krimu.

Lavrov: SAD da poštuje rezuktate referenduma na Krimu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je na sastanku u Hagu pozvao američkog državnog sekretara Džona Kerija da poštuje rezultate referenduma na Krimu i istakao da delovanje radikala u Ukrajini mora da bude zaustavljeno, kao i da njima ne treba dopustiti učešće u političkom životu te zemlje.

Lavrov je nakon sastanka sa Kerijem, održanom na marginama Samita o nuklearnoj bezbednosti u Hagu, naveo da Rusija i SAD zastupaju zajedničko gledište da bi Kijev trebalo da sprovede ustavne reforme, prenela je agencija Itar-Tas s.

"Razgovarali smo o potrebi da zatražimo od vlasti u Kijevu da preduzmu ustavne reforme koje bi uzele u obzir interese svih regiona Ukrajine", rekao je šef ruske diplomatije.

On je izrazio uverenje da Vašington shvata kako Kijev treba podstaknuti na primenu sporazuma kojeg su 21. februara potpisali opozvani ukrajinski predsednik Viktor Janukovič i predstavnici opozicije.

"Mislim da Džon Keri shvata da postoji potreba da se poradi na primeni sporazuma od 21. februara. Bilo bi dobro da poslanici Vrhovne rade i oni koji su formirali ukrajinski parlament tome posvete pažnju, jer nisu preduzete sve mere koje su dogovorene: nelegalne naoružane grupe nisu razoružane, nisu ispražnjene sve zauzete zgrade, niti odblokirani svi trgovi", naveo je Lavrov.

Sa druge strane, Keri je na sastanku sa Lavrovom ponovo izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog gomilanja ruskih snaga na granici sa Ukrajinom i apelovao na zvaničnu Moskvu da se okrene dijalogu, saopštio je američki Stejt dipartment.

Keri je takođe zatražio od Kremlja da uloži napor u cilju razrešenja ukrajinske krize, preneo je Rojters.

Ukoliko Rusija, međutim, nastavi da preduzima mere koje vode ka eskalaciji krize, mogla bi da se suoči sa dodatnim sankcijama, upozorio je američki državni sekretar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: