Venecuela:Trudnica i vojnik ubijeni

U blizini Karakasa ubijena je jedna trudnica, a vojnik u državi Merida, u zapadnoj Venecueli, saopštile su tamošnje vlasti.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.03.2014.

19:30

Default images

Broj ljudi koji su poginuli tokom višenedeljnih antivladinih protesta u Venecueli porastao je na 36.

Među poginulima u demonstracijama protiv socijalističkog predsednika Nikolasa Madura, koje su počele prošlog meseca, ima pristalica opozicije i vlade, kao i pripadnika snaga bezbednosti. Ovo su najveći nemiri u poslednjih 10 godina u Venecueli.

Fransisko Garses, predsednik opštine Gvajkajpuro blizu Karakasa i član vladajuće Socijalističke partije, izjavio je da je 28-godišnja trudnica juče tokom protesta ubijena hicima iz vatrenog oružja.

"Mi oštro osuđujemo demonstracije koje su izazvale ovaj smrtni slučaj", rekao je Garses novinarima.

Kancelarija državnog tužioca je saopštila da je Adrijana Urkijola ubijena dok je izlazila iz gradskog autobusa zaustavljenog na barikadi koju su postavili demonstranti, navodi Rojters.

Vojni izvor i predstavnici bolnice u državi Merida kazali su da je poručnik Nacionalne garde pogođen iz vatrenog oružja u vrat tokom sukoba i da je danas preminuo.

Ulične barikade su postale žarišta sukoba između radikalnih provladinih i antivladinih demonstranata koji ponekad nose oružje. Na pripadnike snaga bezbednosti takodje se puca iz obližnjih zgrada kada pokušaju da uklone barikade.

Najteži sukobi su bili u Meridi i susednoj državi Taćira, koja se nalazi pored granice sa Kolumbijom. Obaveštajni agenti su prošle nedelje uhapsili opozicionog gradonačelnika San Kristobala u Taćiri i optužili ga za izazivanje "građanske pobune".

Protesti su počeli u februaru sa sporadičnim demonstracijama studenata, a intenzivirani su nakon što su tri osobe ubijene posle protesta koji je 12. februara održan u centru Karakasa.

Demonstranti traže političke promene i zaustavljanje velike inflacije, prekidanje nestašice osnovnih prehrambenih namirnica i smanjenje jedne od najvećih stopa kriminala u svetu.

Vodeći opozicioni lideri su u više navrata odbili Madurove pozive na dijalog, rekavši da odbijaju da učestvuju u razgovorima koji samo služe kao prilika za slikanje.

Demonstranti traže ostavku predsednika, dok Maduro tvrdi da oni hoće da izvrše puč poput državnog udara pre 12 godina u kome je na kratko svrgnut njegov prethodnik Ugo Čaves.

Broj demonstranata je daleko manji od onog broja koji je 2002. demonstrirao protiv Čavesa i nema nikakvih naznaka da bi sadašnji protesti mogli dovesti do rušenja Madura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: