Advokati: Haški scenario na Kosovu

Pravni tim za odbranu lidera GI SDP Olivera Ivanovića ukazao na netransparentnost u vođenju istrage, ocenjujući da je na Kosovu na snazi "haški scenario".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.03.2014.

16:10

Default images

Ivanovićeva odbrana i članovi porodice još jednom su apelovali da mu se omogući odbrana sa slobode i podsetili na garancije koje je Vlada Srbije dala da će Ivanović, ako bude pušten na slobodu, svakog trenutka biti dostupan kosovskom pravosuđu.

Advokat Toma Fila izjavio je da se na Kosovu primenjuje "haški scenario", objasnivši da se čovek prvo uhapsi, pa se onda traže dokazi protiv njega i započinje istraga, ocenivši da nije bilo nikakvog razloga da se Ivanović pritvori.

"Pritvor je mera koja duboko zadire u privatnost i ljudska prava, primenjuje se kada neko hoće da pobegne ili nešto drugo. Nažalost, ovde se primenjuje haški scenario – prvo uhapsiš čoveka, pa onda tražiš dokaze i počinješ da se baviš istragom", rekao je Fila.

Fila, koji je savetnik predsednika vlade u tehničkom mandatu Ivice Dačića, istakao je da će se truditi da u Beogradu ne prestane interesovanje za sudbinu Ivanovića. On je dodao da postoje indicije da ovo nije slučajan napad na dostojanstvo jednog viđenog Srbina i da će se to ponavljati.

"Mislim da će se to (hapšenje Srba) nastaviti, jer je to neka želja da se viđeni Srbi hapse, omalovaže i na taj način pospeši iseljavanje", rekao je Fila dodajući da Vlada Srbije "ne može da uradi ono što je uradio Vladimir Putin".

"Jedino što mi možemo da uradimo to je da se ta stvar drži u tenziji, da se uvek govori pred UN, kad se nastave razgovori u Briselu da se pitanje Olivera Ivanovića i dvojice ostalih uhapšenih potegne, da se potegne pitanje koliko vredi ova država Srbija u pregovorima sa Hašimom Tačijem i ostalima", rekao je on.

Fila se u tom smislu zapitao: "Da li smo mi neko ko će samo da sluša ili odluke Vlade Srbije imaju neku težinu?", dodajući da se slaže sa konstatacijom da se premalo radi na ovom slučaju, ali da ne vidi mogućnost da se uradi više.

Osvrćući se na garancije koje je Vlada Srbije dala za Ivanovića, Fila je kazao da je za svakoga ko je bio pušten iz Haga da dođe u Srbiju Vlada Srbije davala garancije da će se vratiti nazad.

"To sada znači da Srbija garantuje da Oliver Ivanović, ako bi pobegao u Srbiju ili bilo gde da će ga Srbija isporučiti nazad. Prema tome, nema razloga da se Euleks plaši bilo čega, jer odluka Vlade Srbije obavezuje Vladu Srbije da to i uradi", naglasio je on.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić izjavio je da je početak sudskog procesa protiv lidera SDP-a neizvestan i da to ovog trenutka ne zna ni sam tužilac.

"Tužilac sprovodi istragu koja se po kosovskom zakonu sprovodi od strane javnog tužioca on ne želi da kaže koliko još svedoka treba da sasluša i koje još druge dokaze u istrazi želi da izvede tako da na pitanje kada će početi sudski proces ne mogu da odgovorim", rekao je Vlajić.

On je ocenio da apsolutno nema nikakvog razloga da Ivanović bude u pritvoru i da tamo čeka suđenje, te da njegovom klijentu treba da se omogući da se brani sa slobode makar mu se mera pritvora zamenila kućnim pritvorom, jer bi na taj način bio u stanju da se posveti svojoj odbrani, istakavši da Ivanović nema razloga da beži.

"Da je hteo da beži, on je imao 15 godina da to učini, ali nije već je svakog dana boravio u Mitrovici gde živi ili je odlazio u Prištinu, Ivanović ima pravo da ovaj postupak vodi sa slobode, a suđenje neka počne kada god oni žele", rekao je Vlajić.

On je dodao da odbrana nije upoznata sa slučajem koji vodi tužilac protiv Ivanovića, osim što znaju za koje se događaje Ivanović optužuje i imena nekoliko svedoka koje su saznali iz prištinske štampe ili medija.

"Mi o tom predmetu ne znamo ništa, iako sam ja više puta do sada u ova dva meseca podnosio zahtev da mi se omogući uvid u spise da se upoznam sa optužbama i da se pozivam na istražne radnje koje se preduzimaju", rekao je Vlajić.

Ivanovićev brat Miroslav zahvalio je na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici medijima što u žiži interesovanja održavaju slučaj njegovog brata, dodajući da održavanje Oliverovog imena u medijima i te kako predstavlja jedno određeno sredstvo, ne jedino, ali ozbiljno i bitno sredstvo borbe za njegovu slobodu.

"Porodica nema, kao osobe koje smo u njegovom neposrednom okruženju, od prvog trenutka nijednu dilemu da li je Oliver nevin u celoj ovoj priči. Oliver jeste nevin i utoliko više smatramo da je zahtev da se on brani sa slobode opravdan", rekao je Ivanović.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović uhapšen je krajem januara, zbog sumnje da je učestvovao u zločinima počinjenim na Kosovu tokom 1999. i 2000. godine, uključujući teško ubistvo.

Nakon više od mesec dana provedenih u pritvoru u Prištini on je oko nedelju dana štrajkovao glađu zahtevajući da bude premešten u pritvor u Severnoj Mitrovici, što se i dogodilo 12. marta.

Ivanović je jedan od pritvorenih Srba na Kosovu za koje je Vlada Srbije dala garancije da će, u slučaju da mu se dozvoli odbrana sa slobode, biti u svakom trenutku dostupan ovdašnjem pravosuđu.

Događaji za koje se Ivanović tereti su već bile predmet UNMIK pravosuđa na Kosovu, 2001. godine, kada je suđeno Igoru Simiću za događaje od 14. aprila 1999, dok je 2003. godine suđeno Stevi Žigiću za događaje od 3. februara 2000.

U oba slučaja su bile oslobađajuće presude, u oba slučaja je saslušano mnogo svedoka koji su detaljno svedočili o tome šta se tada dešavalo, ali nije bilo svedoka koji su teretili Olivera Ivanovića, podsetili su njegovi branioci.

"Sada, posle 15 godina, odjednom su se ti svedoci pojavili, a imamo tu nesreću da ne zamo ni koji su svedoci, ni koliko ih ima, a da tužilac pod velom misterije i na potpuno netransparentan način vodi istragu", rekao je jedan od branilaca advokat Ljubomir Pantović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: