Niz komemorativnih skupova u Srbiji

15. godišnjica početka NATO bombardovanja u Srbiji se obeležava nizom komemorativnih skupova.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 24.03.2014.

08:43

Default images

Članovi porodica, predstavnici gradske vlasti i javnog medijskog servisa danas su, povodom petnaestogodišnjice početka bombardovanja NATO, položili vence na spomen obeležju "Zašto", podignutom u spomen na poginule radnike Radio-televizije Srbije.

Majka jednog od poginulih radnika RTS-a Žanka Stojanović izjavila je Tanjugu da niko u Srbiji nema odgovor na pitanje zašto su i kome bile potrebne hiljade žrtava, uključujući one koje su stradale u bombardovanju tadašnje državne televizije.

Ona je, kod spomen-ploče postavljene u neposrednoj blizini RTS-a, istakla da porušena zgrada treba da ostane kao opomena na sve ono što je urađeno žrtvama i njihovim porodicama, iako odgovor na pitanje "Zašto" možda nikada neće biti dobijen.
Jagodina (Tanjug)
Žanka Stojanović, ipak, gaji nadu da će odgovorni za smrt radnika RTS-a biti jednoga dana procesuirani, kako oni koji su znali da je ta zgrada obeležena kao vojni cilj, tako i oni koji su je bombardovali.

Polaganjem venaca na spomenike žrtvama bombardovanja 1999. godine i parastosom u crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu, gradske vlasti u Beogradu obeležile su 15 godina od početka NATO agresije na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Član Privremenog veća grada Beograda Andreja Mladenović, koji je položio venac u ime gradske vlasti, novinarima je rekao da je Srbija uspela da obnovi veći deo objekata i infrastrukture uništene u bombardovanju, ali da se nikada ne mogu nadoknaditi životi.

"Danas smo na mestu na kojem se sećamo smrti radnika RTS-a koji su stradali radeći svoj poso. Nikada ne smemo da zaboravimo ono što nam se dogodilo, jer to je velika opomena za ceo svet da se ne može na ovakav način bombardovati jedna suverena država i uništavati životi i njena privreda", rekao je Mladenović.

Venac su u ime RTS-a položili vršilac dužnosti generalnog direktora javnog servisa Nikola Mirkov i urednici redakcija te televizije.
Kosovska Mitrovica (Tanjug)
Predstavnici grada Beograda položili su venac i na grob devojčice Milice Rakić na Batajničkom groblju, a tom prilikom je Andreja Mladenović rekao da je "Milica simbol nevinih žrtava NATO agresije na našu zemlju".

Godišnjicu NATO agresije obeležili su i delegacija ambasade Rusije u Srbiji, članovi Udruženja ratnih dobrovoljaca i predstavnici Beogradskog foruma za svet ravnopravnih koji su položili vence na spomenik deci stradaloj tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

U crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu, u prisustvu nekoliko stotina građana, među kojima su bili funkcioneri Srpske radikalne stranke i pokreta Obraz, služen je parastos za sve žrtve NATO bombardovanja.
Beograd (Tanjug)
U NATO bombardovanju u noći 20. maja 1999. godine, u 00.50 sati, poginulo je sedam vojnika Gardijske brigade i tri pacijenta KBC "Dragiša Mišović".

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali položio je danas venac na spomen obeleženje poginulim pripadnicima Gardijske brigade i pacijentima KBC "Dragiša Mišović", koji su stradali u NATO bombardovanju 20. maja 1999.

Vence na spomen obeležje stradalima položile su i porodice stradalih, predstavnici Garde i KBC "Dragiša Mišović", atletski klub "Maraton mira - Vidovdan 99" i učenici Medicinske i Tehničke škole i Devete beogradske gimnazije.

"Za nas, ova 15-godišnjica događaja je prilika da se setimo svih koji su tragično izgubili živote, a sa druge strane nam je i obaveza da u budućnosti, politike koje definišemo, definišemo na način da u budućnosti nećemo gubiti živote", rekao je Mali.

Polaganjem cveća na spomen ploču osmorici poginulih policajca u zgradi Policijske uprave i na spomen bistu potpukovniku Vojske Jugoslavije pripadniku 63. padobranske brigade Goranu Ostojiću u Osnovnoj školi koja nosi njegovo ime, a koji je poginuo o blizini kasarne "Košare" na srpsko albanskoj granici, danas je u Jagodini i Pomoravskom okrugu počelo obeležavanje 15. godišnjice početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije. U kasarni "Jugovićevo" u Novom Sadu danas je održan komemorativni skup i položeni venci na spomenik nastradalima povodom obeležavanja 24. marta - Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja.

Vence su položili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik novosadskog parlamenta Siniša Sević, delegacije oficira Vojske Srbije na čelu sa komandantom Prve brigade brigadnim generalom Stojanom Batinićem, rezervnih vojnih starešina, Udruženja padobranaca Vojvodine i pokrajinskog udruženja porodica poginulih u NATO bombardovanju.

Vučević je tom prilikom rekao da se danas obeležava 15 godina od početka jednog od najtragičnijih događaja Novog Sada - početka NATO bombardovanja.

"Novi Sad pamti i ne zaboravlja i ovi događaji će uvek biti na dostojanstven način obeleženi", rekao je on, dodajući da se tim obeležavanjem ne skreće sa puta evrointegracija, već se na dostojanstven način "sećamo naših žrtava".
Ispred spomenika &quotZašto" (Beta)
Sećanje na početak i 78 dana bombradovanja Srbije i Pomoravskog okruga, evocirao je predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a Jagodine Jovan Trbusić.

Ocenivši da je bombardovanje SR Jugoslavije, "najveći moralni sumrak krajem 20. veka", Trbusić je podsetio da su u ratovima 1991- 1999. godine sa područja Jagodine poginulo 32 pripadnika vojske i osam policajaca.

Na gradskom trgu, 15. godišnjicu NATO agresije, obeležili su članovi i pristalice DSS kojima se pridružio veći broj građana.

Polaganjem venaca kraj Spomen-obeležja poginulim vojnicima, policajcima i građanima Vranja i okoline danas je u Vranju obeležen "Dan sećanja" na žrtve NATO.

Venac na spomen obležeje je položio i ministar odbrane u tehničkoj vladi Nebojša Rodić istakavši "da smo danas zajedno ovde da pokažemo da pamtimo, da se sećamo i da poštujemo žrtve".

Prema njegovim rečima, odvanjem pošte žrtvama potvrđujemo da smo svesni trenutka i okolnosti i vremena u kome živimo, "ali i da smo razumeli, iako ne možemo da prihvatimo činjenicu da je sve baš tako i u takvom obimu moralo da se dogodi".

Rodić je poručio i da "nikada više ne treba da bude rata zbog ciljeva koji se mogu postići pregovorima i političkim dijalogom", navelo je Ministarstvo odbrane na svom sajtu.

"Dan sećanja je prilika da ne ostanu bez zaborava ni jedan od oko 3.500 ubijenih naših sugrađana, odnosno dan da se setimo svakog od 12.500 ranjenih i povređenih", rekao je on

On je naglasio i da "poseban osećaj bola izaziva svaki od nevino stradalih 90 mališana i 1.031 stradalih pripadnika vojske i policije" naglasivši da je to bio čin grubog narušavanja međunarodnog prava.

Vence na spomen obležja, na kojem su uklesana imena 95 poginulih su položili i predstavnici Pčinjskog okruga, grada Vranja, Ministarstva unutrašnjih poslova, boračkih udruženja, kao i porodica stradalih.

Polaganjem venaca na spomen obeležja na Univerzitetskom trgu u Nišu, danas je odata pošta žrtvama NATO bombardovanja.

Vence su na spomen obeležja položile delegacije grada, Vojske Srbije, policije, Nišavskog upravnog okruga, delegacije boračkih organizacija i udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, kao i rodbina i prijatelji poginulih.

Pomen žrtvama bombardovanja služili su sveštenici niške eparhije, a prisutnima se obratio zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković koji je podsetio na teška vremena vazdušne kampanje NATO protiv Srbije.

Predstavnici institucija lokalne samouprave Kosovske Mitrovice i Zvečana i Društva srpsko – ruskog prijateljstva danas su polaganjem venaca na Spomenik Istine kod glavnog Ibarskog mosta i na Trgu Braće Milić u Kosovskoj Mitrovici obeležili 15 godišnjicu NATO bombardovanja.

Predsednik privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da posledice NATO bombardovanja 1999. osećamo i danas.

“I dalje na neki način osećamo posledice I one su I dalje svakodnevno prisutne kad govorimo o bombardovanju.Porast broja obolelih od karcinoma I drugih bolesti upravo je posledica bombardovanja tadašnje Jugoslavije.

Predsednik privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković naglasio je da se današnji dan mora pamtiti.

Ovo je dan koji moramo da pamtimo i koji nikad ne smemo da oprostimo našim neprijateljima. Oni su naši neprijatelji i to moraju da znaju i to moramo da kažemo javno”, rekao je Nedeljković.

Načelnik kosovskomitrovačkog okruga Vasa Jelić rekao je da je sve što se dogodilo tokom bombardovanja 1999. godine nešto što se nikada niti može niti sme zaboraviti.

Potpredsednik Društva srpsko – ruskog prijateljstva Veroljub Petronić podsetio je na poginule pripadnike Vojske Jugoslavije i policije i posebno na pilota pukovnika Životu Đurića iz Despotovca kod Paraćina.

“Pukovnik pilot Života Đurić koji nije poreklom sa Kosova i nikad nije bio na Kosovu, prvi poginuli pilot koji je branio nebo iznad Kosova. Poginuo je 25.marta iznad Čičavice, on I kolega su poleteli iz Kraljeva da gađaju položaje OVK. Nakon što je pogođen I shvativši da ne može da se izvuče, Života Đurić je u padu uništio komandni objekat OVK na Čičavici ” – kazao je Petronić.

Spomenik Istine u Kosovskoj Mitrovici posvećen je poginulima u NATO-bombradovanju i žrtvama Oslobodilačke vojske Kosova. Na spomeniku, visokom šest metara, sa kupolom na kojoj je krst sa četiri ikone Belog anđela, ispisana su imena 194 žrtve iz kosovsko-mitrovačkog okruga. Takođe, ostavljena su mesta i za imena 39 kidnapovanih i nestalih čije sudbine još nisu rasvetljene.

Trg Braća Milić, u blizini mosta na Ibru dobio je naziv po dvojici Mitrovčana koji su poginuli tokom vazdušne intervencije NATO na SRJ, 1999. godine. Blizanci Srđan i Boban Milić bili su pripadnici Pristinskog korpusa Vojske Jugoslavije. Poginuli su u aprilu 1999. godine, u razmaku od samo deset dana, jedan od nagazne mine, a drugi u bombardovanju.

Polaganjem venaca kraj Spomen-obeležja ''Herojima 37. motorizovane brigade'' u kasarni ''Stefan Nemanja'' danas je u Raški obeležen "Dan sećanja" na poginule u NATO bombardovanju.

Venac je položio i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istakavši da je "u to vreme stradanja, veza vojske i naroda pokazala svoju čvrstinu i neraskidivost". On je istakao i da je "vojska hrabro branila svoj narod, a narod se sa svojom Vojskom srodio", navelo je Ministarstvo odbrane na svom sajtu.

Diković je naveo i da je "u tim teškim danima, bilo mnogo primera viteških i junačkih dela" a da su ih činili i pojedinci i čitave jedinice.

"Među najboljim jedinicama naše vojske bila je 37. motorizovana brigada, odavde, iz Raške, Kraljeva, Vrnjačke banje i Aleksandrovca", rekao je on.

Prema njegovim rečima, njeni vojnici i starešine svojim vojničkim vrlinama, požrtvovanošću i spremnošću učinili su je herojskom jedinicom. Diković je predvodio delegaciju u kojoj su bili i zamenik komandanta Kopnene vojske general-major Milosav Simović i komandant Druge brigade Kopnene vojske brigadni general Marinko Pavlović.

Vence na spome obležje su položili i članovi porodica i prijatelji poginulih, delegacije lokalnih vlasti, Ministarstva unutrašnjih poslova udruženja i organizacija. Dan sećanja na poginule u napadu NATO na SRJ obeležen je danas polaganjem venaca na Spomenik žrtvama rata od 1991. do 1999. godine u parku kod Železničke stanice u Čačku.

Sveštenici su održali pomen, a vence su položili gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić i predsednik Skupštine grada Veljko Negovanović, načelnik Moravičkog okruga Darko Domanović, predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, Ravnogorskog pokreta, Vojske Srbije.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić je rekao da je u Moravički okrug koji obuhvata Čačak, Ivanjicu, Gornji Milanovac i Lučane, bačeno 275 projektila, od kojih 215 u industrijske zone.

"U Čačku su uništeni i oštećeni infrastruktura preduzeća Sloboda, TRZ, 1. oktobar, Naftagas, Hidrogradnja. Nastradalo je šest Čačana, a desetine su ranjene", rekao je Ilić.

Povodom 15. godina od početka napada NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju, u Prokuplju su danas položeni venci i cveće na spomenik 45 poginulih vojnika i policajaca iz te opštine.

Prokuplje je prvo mesto koje je 1999. godine bombardovano i te večeri 24. mrta tu je pala i prva žrtva - vojnik Boban Nedeljković.

U centru grada podignut je spomenik sa imenima 45 poginulih vojnika i policajca u NATO bombardovanju iz prokupačke opštine, rad vajara Dragana Drobnjaka.

Predsednik Udruženja boraca rata i komandant kriznog štaba u vreme bombardovanja Ratko Zečević je danas u govoru kazao da se "te godine ratnoj mobilizaciji odazvalo gotovo sto odsto rezervnog sastava, ili svi koji su mogli da nose oružje".

Parastosom i polaganjem cveća na Spomenik palih ratnika u Prvom svetskom ratu, danas je u Gračanici obeležena 15. godišnjica početka napada NATO na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine.

Gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović kazao je u govoru da je danas "dan sećanja na nepravdu koja i danas boli".

"Čekamo pravdu za one koji su nevini stradali, kako na ovaj današnji datum, tako i na druge datume - od Starog Grackog, Goraždevca, Livadica i nekih drugih mesta gde su stradali Srbi", kazao je Stojanović. Omladina Gradskog odbora Demokratske stranke Srbije Novi Sad danas je organizovala akciju kojom je obeležena 15-godišnjica početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Aktivisti Omladine DSS-a na Keju žrtava racije, u podnožju Varadinskog mosta, naspram Petrovaradinske tvrdjave raširili su veliki transparent sa natpisom "Nikad u NATO", a u rukama su držali oštampane mete, koje su 1999. godine bile simbol protesta protiv bombardovanja. Oni su podsetili na broj žrtava toko 78 dana agresije, i poručili da su svi ti razlozi više nego dovoljni da Srbija nikad ne uđe u NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: