LDP: Jovanović da ostane predsednik

Funkcioneri LDP-a Nataša Micić i Kenan Hajdarević kažu za Danas da bi Čedomir Jovanović trebalo da ostane na čelu te stranke.

Izvor: Danas

Četvrtak, 20.03.2014.

21:46

Default images

Predsedništvo Liberalno-demokratske partije u petak će analizirati rezultate izbora, najavili su za Danas predsednica Političkog saveta LDP Nataša Micić i član Predsedništva Kenan Hajdarević, koji smatraju da bi Čedomir Jovanović trebalo da ostane na čelu stranke.

Nakon što su DSS i URS na parlamentarnim izborima 16. marta završili ispod cenzusa, njihovi lideri Vojislav Koštunica i Mlađan Dinkić podneli su neopozive ostavke, smatrajući se lično najodgovornijim za poraz. LDP takođe nije dosegao cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije, ali je Jovanović u više prilika poručio da nema nameru da ode s funkcije predsednika.

“Rezultati nisu dobri za nas, analiziraćemo sve i doneti odluke, ali ja ne mogu unapred da vam kažem kakav će biti ishod. Razmotrićemo situaciju i posledice po budućnost stranke, šta ćemo i kako ćemo dalje. Politički savet je već održan, ali on ima više, kako mu sam naziv kaže - savetodavnu ulogu. Dakle, više je to bila priča, kako i inače biva, nego što se tu donose neki zaključci“, objasnila je Nataša Mićić.

Na pitanje lista Danas da li bi, po njenom mišljenju, Čedomir Jovanović trebalo da podnese ostavku zbog izbornog rezultata, Mićićeva je odgovorila odrično.

“Ne mislim da je rešenje da Čedomir Jovanović podnese ostavku. Ako je razlog tome činjenica da nismo prešli cenzus, da li bi onda samo Jovanović bio odgovoran da smo ostvarili uspeh? Jovanović je uložio najviše truda još od osnivanja stranke, a izborni rezultati nisu ni uspeh ni neuspeh jednog čoveka, odnosno samo lidera“, rekla nam je Mićićeva.

Prema rečima Kenana Hajdarevića, pogrešno je praviti poređenje LDP-a sa DSS-om i URS-om, odnosno da to što su Koštunica i Dinkić podneli ostavke znači da to treba da učini i Jovanović.

“Vojislav Koštunica je trebalo da podnese ostavku još 2003. kada je ubijen premijer Zoran Đinđić. Mlađan Dinkić nije trebalo nikada ni da bude lider nijedne političke partije, jer je on napravio stranku posle atentata na Đinđića. Mi ćemo danas na sednici Predsedništva analizirati rezultate izbora i doneti zaključke. Zatim sledi Glavni odbor. Insistiraću i na zakazivanju Skupštine LDP-a, kako bismo i pred tim telom analizirali izborne rezultate. LDP će nastaviti da profiliše svoju politiku“, najavio je Hajdarević.

On je napomenuo da je “Srbija glasala onako kako je glasala“, odnosno da ovo nije “ni prvi ni poslednji put da je Srbija ovako pogrešila“.

“Ja sam vam skroz pogrešna osoba da sa mnom o tome razgovarate, jer sam još devedesetih bio član Građanskog saveza Srbije, koji je imao ne tri odsto podrške biračkog tela, već 0,03 odsto. Mene zaista ne interesuje broj glasova, već samo ideja. Koliko moja ideja u ovom trenutku ima glasova - to je greška Srbije i mislim da će Srbija imati štete“, istakao je Hajdarević.

Na pitanje da li se u LDP-u uopšte razmišlja o tome da li je za izborni rezultat odgovoran Čedomir Jovanović, Hajdarević je odgovorio da je Jovanović jedino odgovoran za to što je ideja građanske Srbije preživela.

“Ako zbog toga neko treba da podnese ostavku, onda zaista ne treba da živim u takvoj državi. Zahvaljujući Jovanoviću, ideja građanske Srbije posle 2004. je opstala do dana današnjeg. Da nije bilo njega, ko bi nosio ideju građanske Srbije - Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Dragan Đilas, Aleksandar Vučić - recite mi ko?“, zaključio je Kenan Hajdarević.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže za Danas da LDP-u niko ne može da uskrati tu vrstu samozadovoljnosti koju iskazuju i pored loših izbornih rezultata.

“U razvijenim demokratskim društvima postoji prećutno pravilo da, ako izgubite izbore, predsednici partija podnesu ostavke, a kod nas je to pravilo tek počelo da se nazire. Kada ostanete bez učešća u parlamentarnom životu, to za sobom povlači opasne političke konsekvence. Prva je da ostajete bez prisustva u institucijama sistema, a samim tim i u medijima. Druga je da treba da održite entuzijazam članstva, a treći i najvažniji je da gubite finansije iz budžeta Srbije“, ocenio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: