Hamas optužuje Egipat za zločine

Palestinski Hamas označio je ograničenja na kretanje preko graničnog prelaza s Egiptom "zločinom protiv čovečnosti".

Izvor: B92

Utorak, 18.03.2014.

21:07

Default images

Egipat kaže da je uveo ograničenja iz bezbednosnih razloga, a ona su dovela do zaustavljanja uvoza lekova i isporuke pomoći toj siromašnoj teritoriji na obali Sredozemnog mora i sprečile putovanja hiljada stanovnika Gaze i pacijenata kojima je potrebno lečenje u inostranstvu.

Granični prelaz Rafa je inače bio otvoren četiri do šest dana mesečno, a sada je zatvoren za normalan prelaz putnika 40 dana zaredom, iako su ga egipatske vlasti dva puta otvorile za hodočasnike koji idu u Meku.

"Insistiranje egipatskih vlasti da prelaz Rafa bude zatvoren i pojačanje blokade Gaze je zločin protiv čovečnosti po svakom kriterijumu i zločin protiv palestinskog naroda", rekao je Favzi Barhum portparol islamističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

Jedan drugi zvaničnik Hamasa rekao je danas da je Egipat prvi put za poslednjih nekoliko dana prekinuo kontakte s vladom Gazi zbog nesporazuma oko prelaza, što egipatski zvaničnici nisu odmah potvrdili, kako navodi Rojters.

Odnosi između Kaira i Gaze pogoršali su se otkako je egipatska armija zbacila prvog izabranog predsednika Egipta, islamistu Muhameda Morsija u julu. Hamas je nastao iz Morsijeve Muslimanske braće, koju je egipatska vlada proglasila terorističkom organizacijom.

Egipat je zabranio sve aktivnosti Hamasa u toj zemlji, otpuživši hamasovce da podržavaju islamističku pobunu, koja se brzo širi i cilja skoro svakodnevno bezbednosne snage od Morsijevog pada, što ta palestinska organizacija poriče.

Jedan egipatski bezbednosni zvaničnik rekao je Rojtersu da zabrinutost za bezbednost diktira status prelaza i da se redavno otvara iz humanitarnih razloga, odnosno za pacijente kojima je potrebno lečenje. Egipat je takođe uništio stotine tunela za krijumčarenje prokopanih ispod granice kroz koje je stizalo oružje ali i osnovna dobra kao što su hrana i gorivo.

Izrael takođe drži Gazu pod blokadom i ograničava kretanje ljudi i dobara otkako je Hamas sredinom 2007. godine silom preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobedivši snage lojalne umerenijem Fatahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: