"Moguće i snage SAD oko Baltika"

Potpredsednik SAD Džo Bajden rekao je da njegova zemlja razmatra angažovanje američkih snaga koje će se rotirati u regionu Baltika.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.03.2014.

20:26

Default images

To bi, prema njegovom mišljenju,"bio korak ka obezbeđivanju kolektivne odbrane NATO saveznika protiv ruske agresije", javio je AP.

Bajden je rekao da bi ove snage mogle da sprovode vežbe na zemlji, kao i morske manevre, ali i da se angažuju na obučavanju savezničkih vojnika, navela je američka agencija.

Tu izjavu Bajden je dao u glavnom gradu Poljske, Varšavi gde je razgovarao s predsednikom Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom.

Bajden se nalazi u Evropi da uveri saveznike koji su, kako navodi AP, "zabrinuti zbog ruske intervencije u ukrajinskom regionu Krimu".

Bajden je rekao da bi rotirajuće snage bile deo više mera koje razmatraju SAD u cilju jačanja NATO.

Bajden je posle Poljske doputovao u Litvaniju, s istim ciljem, a to je da, kako navodi AP "pruži uveravanja vođama baltičkih zemalja da su SAD odlučne da brane svoje NATO saveznike u svetlu ruske intervencije na Krimu".

AP podseća da Ukrajina nije članica NATO, ali su to Poljska, Litvanija, Letonija i Estonija. Letonija i Estonija se graniče sa Rusijom.

Bajden će u Litvaniji razgovarati sa predsednicom te zemlje Dalijom Gribauskajte i predsednikom Letonije Andrisom Berzinsom.

Američki potpredsednik, koji je danas u Varšavi razgovarao sa poljskim premijerom Donaldom Tuskom, rekao je da je Vašington opredeljen da brani bezbednost svojih NATO saveznika na granici sa Rusijom.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tuskom, Bajden je istakao da garancije za kolektivnu bezbednost ostaju temelj saveza NATO, i da će Vašington preduzeti dodatne korake u cilju jačanja Alijanse u budućnosti.

SAD ostaju opredeljene da dovrše raketni štit u Poljskoj do 2018. godine, rekao je Bajden i upozorio Rusiju da će se suočiti sa dodatnim merama Evropske unije i SAD ako nastavi sa planovima o pripajanju Krima.

Premijer Poljske Donald Tusk rekao je da međunarodna zajednica ne može da prihvati intervenciju Rusije na Krimu, preneo je Rojters.

"Međunarodna zajednica, uključujući Poljsku, ne može da prihvati aneksiju Krima od strane Rusije. U jednom trenutku to menja ukrajinske granice i geopolitičku situaciju u ovom regionu sveta", rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji sa Bajdenom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: