"Bliski istok na ivici nove krize"

Pomoćnik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman kaže da je pojačano izraelsko-palestinsko nasilje dovelo Bliski istok na ivicu nove krize.

Izvor: Tanjug

Utorak, 18.03.2014.

20:17

Default images

Ovo nasilje je pojačalo potrebu nastavka mirovnih pregovora, u kojima do sada nije bilo rezultata.

Feltman je na brifingu Saveta bezbednosti UN skrenuo pažnju i na tešku humanitarnu situaciju u pojasu Gaze. On je na to upozorio dan nakon što se američki predsednik Barak Obama sastao u Beloj kući sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, u nastojanju da spasi mirovni proces.

Prvobitno je bilo planirano da se pregovori završe sporazumom do 29. aprila, ali sada je jasno da se to neće postići.

Prošle nedelje su izbili najžešći sukobi između dve strane od novembra 2012. godine. Ekstremisti iz pojasa Gaze su ispalili oko 70 raketa na Izrael, a izraelska vojska je u znak odmazde bombardovala to palestonsko područje na obali Sredozemnog mora.

"Prošle nedelje sa situacijom u Gazi došli smo vrlo blizu još jedne krize u već osetljivom regionu. Trebalo bi da to shvatimo kao još jedno podsećanje na potrebu da radimo zajedno da obnovimo izglede za regionalni mir", rekao je Feltman, kako je preneo Asošiejted pres.

Povećanju napetosti doprineo je i incident na granici s Jordanom, gde su izraelski vojnici prošle nedelje ubili jednog jordanskog sudiju, što je izazvalo ulične demonstracije u Jordanu i pozive da se poništi mirovni sporazum s jevrejskom državom iz 1994. gdine.

Pocetkom marta Izrael je objavio da je presreo i preuzeo brod koji je nosio rakete iz Irana za Gazu i optužio međunarodnu zajednicu na ignoriše iransku podršku militantnim grupama.

"Ako su optužbe za nelegalnu isporuku iz Irana istina, to takođe izgleda kao narušavanje sankcija Saveta bezbednosti", rekao je Feltman.

On je ukazao i na neizdrživu situaciju u pojasu Gaze koja je pod blokadom Izraela i Egipta od sredine 2007, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad tom teritorijom od snaga lojalnih umerenijem Fatahu.

"Ujedinjene nacije sve teže obzebeđu pomoh stanovništvu Gaze, dok ograničenja na pristup, uključujući operacije UN, opstaju i čak su i pojačana", rekao je Feltman, dodavši da je 15 projekata UN, vrednih 14 miliona dolara, u zastoju, a 42, vrednosti 96 miliona dolara, čekuju izraelsko odobrenje.

U Gazi je 38,5 procenata stanovnika nezaposleno, a nestašice lekova primoravaju mnoge pacijente da traže tretman van palestinskih teritorija. Predsednik Saveta bezbednosti abmasador Luksemburga Silvi Lukas rekla je da su članovi tog tela ponovili potrebu da se ide ka sporazumu o miru između Izraela i Palestinaca.

Članovi saveta su izrazili zabrinutost zbog raketiranja Izraela i nastavka širenja jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, kao i rušenja palestinskih domova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: