CAR: Nađena velika količina oružja

Velika količina oružja nađena je u glavnom gradu Centralnoafričke Republike Banguiju, saopštile su Međunarodne mirovne snage.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

22:59

Default images

Oružje je nađeno u operaciji vojnika iz Čada iz sastava međunarodnih mirovnih snaga krajem prosle nedelje, kod međunarodnog aerodroma Banguija, naveo je izvor.

"To je toliko velika količina oržja, da mogao da se drži pod opsadom dobar deo Banguija", rekao je izvor i dodao da je oružje nađeno uz pomoć stanovništva.

Nađeno je više od 10.000 metaka kalibra 12,7 mm, dve protivavionske rakete, tri ručna raketna bacača, šest granata, oko pedeset jurišnih pušaka, oko 200 šaržera i dvadesetak protivpešadijskih mina.

Ne zna se odakle je to oružje, naveo je taj izvor.

Centralnoafrička Republika je potonula u haos i anarhiju marta 2013. posle puča koji je izvela pobunjenička koalicija muslimanske manjine Seleke, koja je svrgla režim predsednika Fransoa Bozizea. Kao odgovor su formirane grupe za samoodtbranu među većinskom hrišćanskom zajednicom što je dovelo do spirale nasilja i mđusobne odmazde prema stanovništvu.

U zemlji su raspoređene snage Afričke unije i jedan kontigent francuske vojske.

Od početka vojne intervencije decembra 2103. francuske i afričke snage pokušavaju da razoružaju pripadnike Seleka i hrišćanske grupe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: