Putin potpisao nezavisnost Krima

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o priznanju nezavisnosti Republike Krim, saopštila je danas pres služba ruskog predsednika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

19:39

Default images

"Uzimajući u obzir izraženu volju naroda Krima na opštekrimskom referendumu održanom 16. marta 2014. godine priznati Republiku Krim, u kojoj grad Sevastopolj ima poseban status, za suverenu i nezavisnu državu", navedeno je u ukazu.

Uredba, koja stupa na snagu odmah nakon potpisivanja, "korak je ka daljim procedurama" kako bi Krim postao deo Rusije, rekao je izaslanik Državne dume u ruskom Ustavnom sudu, Dmitrij Vatkin, prenosi agencija Ria novosti.

Formalan zahtev Krima za pristupanje Rusiji trebalo bi da bude razmatran i odobren u ruskom parlamentu. Nakon toga, obe strane treba da potpišu međusoban sporazum koji se šalje u Ustavni sud na odobravanje, a nakon toga se vraća u parlament, na ratifikaciju.

Nakon toga, mora se doneti i od strane relevantnih državnih organa usvojiti zakon o uspostavljanju novog administrativnog entiteta.

Putin će se u utorak u 15 sati u Kremlju obratiti gornjem i donjem domu ruskog parlamenta povodom ishoda referenduma na Krimu, gde se većina građana izjasnila za ulazak u sastav Ruske Federacije.

Putin će, kako novode Ria novosti, o zahtevu Krima za ponovno ujedinjenje sa Rusijom obavestiti i upravu svih regiona Federacije, kao i predstavnike javnih ustanova.

Krim, autonomna ukrajinska republika, odbila je da prizna nove ukrajinske vlasti i na referendumu, održanom u nedelju, 16. marta, 96 odsto glasača opredelilo se za pripajanje ove republike Ruskoj Federaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: