CG i HR protiv referenduma na Krimu

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zabrinuto je zbog nemere održavanja referenduma o nezavisnosti Krima i najave promene statusa Krima.

Izvor: Beta

Petak, 14.03.2014.

22:35

Default images

Crnogorsko ministarstvo u saopštenju na sajtu Vlade Crne Gore poziva na uzdržavanje od jednostranih poteza "koji samo mogu doprineti daljoj eskalaciji krize i podizanju tenzija, što može dodatno da pogorša i uspori oporavak ekonomije".

"Održavanje referenduma nije u skladu sa međunarodnim pravom i zakonima Ukrajine, i on kao takav ne bi proizveo pravne posljedice, niti bi bio prizat, a doveo bi do pogoršanja situacije u zemlji i ugrozio međunarodno-pravni poredak i sistem", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija. Crna Gora ističe i zabrinutost zbog odsustva intenzivnog dijaloga, poziva na njegovu obnovu uz posredovanje međunarodne zajednice, kao i na uzdržavanje od akata koji ne doprinose očuvanju mira i bezbjednosti, stoji u saopštenju.

I Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske "referendum o odcepljenju Krima smatra nelegitimnim" i da je "usmeren na podrivanje teritorijalne celovitosti Ukrajine".

"Ministarstvo u potpunosti podupire teritorijalni integritet, suverenitet i celovitost Ukrajine, a organizaciju referenduma na teritoriji Krima, usmerenog na podrivanje teritorijalne celovitosti Ukrajine i na odcepljenje delova njene teritorije, smatra nelegitimnim", piše u saopštenju.

"Kao članica Europske unije, Republika Hrvatska smatra Ukrajinu prostorom saradnje, utemeljene na evropskim vrednostima, te prostorom mogućnosti razvoja dodatnih partnerskih odnosa Evropske unije i Ruske Federacije", navodi se u saopštenju.

Hrvatska smatra da pripadnicima svih etničkih grupa na Krimu treba omogućiti punu zaštitu njihovih građanskih i manjinskih prava, a "pri tom ne dovodeći u pitanje teritorijalni integritet Ukrajine".

Oko 1,8 miliona registrovanih birača na Krimu izaći će u nedelju na referendum da se izjasne gde vide svoju budućnost: u Ukrajini ili u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: