Rusi srušili dron SAD iznad Krima

Američka bespilotna letelica za nadzor, presretnuta je danas iznad oblasti Krima u Ukrajini, saopštile su ruska vojska i kompanija za izvoz oružja "Rostek".

Izvor: Tanjug

Petak, 14.03.2014.

20:29

Default images

"Bespilotna letelica nalazila se na oko 4.000 metara visine i nije bila vidljiva sa zemlje", naveo je "Rostek", dodajući da je "dron, gotovo netaknut, pao u ruke odbrambenih snaga".

"Rostek" je u saopštenju dodao da je proizveo opremu pomoću koje je letelica srušena, ali nije precizirao ko je tom opremom upravljao.

Dron MQ-5B je prema svom identifikacionom broju izgleda deo 66. američke vojne brigade za izvidjanje čija je baza u Bavarskoj, dalje je navela ruska kompanija koja je i objavila sliku letelice na svom vebsajtu.

Kako navodi agencija Frans pres to saopštenje je kasnije uklonjeno sa sajta.

Slika je pokazala bespilotnu letilicu u letu u gro planu, naoružanu sa dve male rakete, a li ne i njene ostatke na tlu posle navodnog rušenja, piše Frans pres.

U saopštenju se navodi da se radi o bespilotnoj letilici za izvidjanje i za napade.

Američki nosač ostaje u Sredozemlju zbog Ukrajine

Sjedinjene Američke Države (SAD) zadržaće svoj nosač aviona u Sredozemnom moru nekoliko dana duže nego što je planirano, kao deo napora da se osiguraju američki saveznici u Evropi zabrinuti zbog krize u Ukrajini, saopštio je portparol Pentagona, pukovnik Stiven Voren.
Voren je naveo da će američki nosač "Džordž H.V. Buš" i prateći vojni brodovi ostati u regionu "još nekoliko dana da sprovedu dodatnu vežbu i unaprede pomorske sposobnosti".

"To je još nekoliko dana više nego što je prvobitno bilo planirano. Postoje dva razloga. Jedan je da se sprovedu dodatne moguće vežbe, i iskreno, jer mnogo toga što mi radimo tamo, sada, napori su da se osiguraju naši saveznici", rekao je Voren, prenela je agencija Rojters.
Voren nije isključio mogućnost da američki nosač aviona ostane i duže u Sredozemnom moru.

Pentagon je preduzeo niz koraka da uveri saveznike da su bezbedni bez obzira na krizu u Ukrajini i što su ruski vojnici "okupirali" Krimsko poluostrvo, gde se od ranije nalazi ruska Crnomorska flota, navela je britanska agencija.

Podsetimo, prethodno jeruska mornarica saopštila da su njeni monarički avioni počeli vežbu iznad Sredozemnog mora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: