EU sprema listu imena za sankcije

EU sastavila je spisak sa imenima 120 do 130 ruskih državljana kojima bi mogla da budu zabranjena putovanja u EU i zamrznuta imovina.

Izvor: Beta

Petak, 14.03.2014.

18:51

Default images

Konačna lista biće utvrđena u nedelju.

Evropski zvaničnici rekli su danas agenciji Rojters da na spisku na pet strana visoki zvaničnici vojske i političkog establišmenta Rusije, da je on sastavljen uz pomoć diplomata koje poznaju prilike u Moskvi, a sada je na razmatranju u Briselu.

Ambasadori EU sastali su se danas kako bi razgovarali o tim imenima, a odluka od primeni spiska mogla bi u zavisnosti od razvoja situacije da
bude doneta u ponedeljak, kada je zakazan i sastanak šefova diplomatija EU, prenele su agencije.

Nemački tabloid Bild objavio je danas, ne navodeći izvore, da su na listi ministar odbrane Sergej Šojgu, šef tajne službe Aleksandar Bortnikov, načelnik generalštaba Sergej Ivanov, potpredsednik vlade Sergej Rogozin, šef ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev, admiral Aleksandar Vitko, političar Vladimir Žirinovski i drugi.

Bild je objavio da su među ruskim zvaničnicima i predsednici Gasproma Aleksej Miler i naftne kompanije Rosnjeft Igor Sečin, ali su evropske diplomate rekle da takve odluke još nema.

"(Poslovni interesi) u početku nisu meta, fokus je na političkim odlukama koje su donete da se deluje na Krimu i destabilizuje Ukrajina", rekao je taj izvor.

Diplomate u EU ocenile su da bi primena kaznenih mera po sistemu korak po korak mogla da dobije veću podršku zemalja članica Unije, i
dozvoliti da pritisak bude postepeno pojačavan ako izostane odgovor Moskve.

Diplomata jedne istočne zemlje ocenio je da bi u ponedeljak mogao da bude objavljen paket sa jednim brojem imena, a da zatim nove sankcije
uslede u sredu, pa zatim u četvrtak i petak, kada je u Briselu samit EU.

"Moglo bi da počne uvođenjem sankcija onima koji su direktno uključeni u situaciju na Krimu. Zatim, ako Rusija ne odgovori, bile bi uključene i više ličnosti iz ruskog Senata, a na koncu i veoma visoki zvaničnici", rekle su diplomate.

EU je najavila da će, ako Rusija ne bude reagovala za zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, uslediti šire finansijske sankcije, koje bi mogle da uključe i embargo na oružje, trgovinske sankcije i ciljane mere protiv ruskog biznisa i finansijskih transakcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: