Natanijahu kritikovao licemerje

Benjamin Netanijahu optužio svet za licemerje, što nije osudio navodnu iransku pošiljku oružja ekstremistima u pojasu Gaze, koju su izraelski komandosi presreli

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.03.2014.

23:55

Default images

Obilazeći trijumfalno pomorsku bazu u Ejlatu, na jugu Izraela, gde je nađeno oružje izloženo, izraelski premijer je istakao da se Izrael oštro osuđuje kada "gradi balkon u Jerusalimu", ali ne i Iran, kada pokušava da prokrijumčari dugometne rakete u Gazu.

Izraelski lider je, stojeći ispred nizova izloženih raketa M302 sirijske proizvodnje i iranskih mina, rekao da ima u svetu onih ljudi koji nisu želeli da Izrael pokaže šta je zaplenio, jer nisu zainteresovani da znaju šta se stvarno događa u Iranu, već da "razviju iluziju da je Iran izmenio pravac".

"Ali činjenice dokazuju sasvim suprotno", rekao je Netanijahu, ne pominjući šeficu diplomatije EU, Ketrin Ešton, po imenu, ali aludirajući na njenu nedavnu posetu Teheranu, kako ističu izraelski mediji.

"Čuo sam samo izolovane i slabe osude Irana u međunarodnoj zajednici u vezi sa smrtonosnom isporukom. Za razliku od toga svedoci smo osmeha i rukovanja predstavnika Zapada sa predstavncima Irana u Teheranu, baš u vreme dok su rakete istovarivane u Ejlatu", rekao je Netanijahu.

On je u nedelju izrazio očekivanje da će Ešton pomenuti oružje tokom posete Iranu, a diplomatski zvaničnici su nagovestili da su odnosi između Netanijahua i Eštonove napeti i da ne razgovaraju još od avgusta.

Netnijahu je rekao da svet ignoriše umešanost Irana u isporuku i da je to još " veći dokaz o eri hipokrizije u kojoj živimo", a koja nije samo moralno pogrešna, već i opasna.

Iran je, međutim, odmah porekao svaku umešanost u transport oružja, dok Izrael tvrdi da su rakete sirijske proizvodnje najpre avionom prebačene u Iran i iz iranske luke Bander Abas potom poslate put Sudana preko Iraka, gde je oruižje pokriveno vrećama cementa kako bi se sakrilo.

U tovaru je nađeno 40 takvih raketa, uz 180 mina od 120 milimetra i 400.000 metaka.

"Ovog puta su bile dugometne rakete u tim kontejnerima", rekao je Netanijahu, upozorivši da će u budućnosti Iran moći da šalje nuklearno oružje u svaku luku u svetu i da svet mora da se probudi iz iluzija pre nego što bude isuviše kasno i da spreči Iran da razvije sposobnost za proizvodnju nuklearnog oružja.

Netanijahu je obišao pomorsku bazu s ministrom odbrane Moše Jaalonom, koji je rekao da se radi o još jednom dokazu da je "iranski režim zapravo najveći izvoznik terora u svetu "i da nema sukoba na Bliskom istoku koji taj režim ne snabdeva oružajem ili municijom od Avganistana preko Bahrenina, Jemena, Sirije, Libana i u ovom slučaju pojasa Gaze.

Rekao je takođe da su rakete bile namenjene da budu ispaljene na izraelske građane.

Netanijahuova poseta luci Ejlat u Crvenom moru bila je kulminacija petodnevnog nastojanja da se svetske sile ubede da zauzmu oštriju poziciju u nuklearnim pregovorima s Iranom.

Međutim, do sada je međunarodna reakcija bila ublažena, što je dokaz da izraelski lider vodi tešku bitku u nastojanjima da izmeni mišljenje svetskih lidera o iranskim pokušajima približavanja Zapadu,prokomentarisao je Asošiejted pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: